Recensie: Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Best Of

 

Thorbjørn Risager & The Black Tornado - Best Of

Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Best Of
Format: CD – LP / Label: Ruf Records
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Thorbjørn Risager & The Black Tornado is van vele markten thuis

Zij die bij het horen van de geuzennaam DANISH DYNAMITE alleen denken aan het Deense voetbalteam hebben waarschijnlijk nog nooit een concert van Thorbjørn Risager & The Black Tornado bijgewoond, want dit achttal uit Kopenhagen blaast gegarandeerd het dak eraf en verdient deze bijnaam ten volle.

Gelukkig slagen zij erin om die fantastische live- vibe tot zijn recht te laten komen op hun studio-albums. Dit dubbelalbum geeft een uiterst boeiend overzicht van hun bijna twintigjarige carrière.

Cd1 omvat de eerste 10 jaar en cd2 het tweede tiental. De band blinkt uit in zeer energieke hard- rockin’ blues, waarbij Risagers ruige rock ‘n’ roll stem veel power en passie brengt. De enthousiaste blazers-sectie zorgt voor extra swing.
Dan toont de band zich schatplichtig aan de E Street Band of Southside Johnny’s Asbury Dukes.

Op beide platen horen we vooral de kenmerkende energieke bluesrock, maar de band is van vele markten thuis en draait de hand niet om voor soul en funk. De veelzijdigheid van de band spreekt echter niet altijd in haar voordeel; zij slaan soms zijpaden in die mij niet kunnen bekoren.

Een croonende Risager met een kleine big band erachter (You Better Pay Attention) is niet echt geslaagd en ook de meer funky nummers klinken wat gezapig. Gelukkig heeft de bruisende bluesrock veruit de overhand en daarop komt de energie van de band volledig tot zijn recht.

Op langzame liefdesballades als Stand Beside Me, I Won’t Let You Down en Heart Of The Night weet Risager de gevoelige noot te raken en ook dat doet hij met volledige overtuiging; met name  dat laatstgenoemde nummer krijgt een bijzonder soulvolle uitvoering met excellerende blazers.

De 33 tracks kennen  een evenwichtige afwisseling tussen  stevige bluesrock en meer ingetogen nummers; hun 11 albums worden evenredig vertegenwoordigd, inclusief drie live – opnamen waaronder prijsnummer Baby Please Don’t Go van Big Joe Williams; daar is de nieuwe single aan toegevoegd, Same Old Lies pts Un Et Deux.  

Een hoofdrol wordt vaak opgeëist door solo-gitarist Joachim Svensmark  (met als bijnaam De Ayatollah of Rock’n Rolla), die zowel gierend uit zijn dak kan gaan als meer ingetogen een nummer op de akoestische (slide) gitaar inkleurt, zoals op het zeer fraaie China Gate, bekend van Nat King Cole.

Voor de (nog) niet-ingewijden is dit een niet te versmaden overzicht van een bruisende band. 

Website: https://risager.info/

Thorbjoern Risager And The Black Tornado -Best Of - Back