Recensie: Various Artists – Killer B’s U.S. R&B Hits

 

Various Artists - Killer B’s U.S. R& B Hits

Various Artists – Killer B’s U.S. R&B Hits
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Een overzicht van een aantal rhythm & blues B-kantjes

Ook ik deed het! Nieuwsgierig zijn naar de B kant van een single! De A kant kende je tenslotte al en was goed genoeg om de single te kopen. Maar de B-kant was meestal onbekend en dat maakte het als muziekliefhebber behoorlijk spannend.

Het Jasmine label levert voer voor de B-kant liefhebbers met de ‘Killer B’s’ serie waarmee ze nu een overzicht van een aantal Amerikaanse rhythm & blues B-kantjes geven uit de jaren tussen 1954 en 1962.

En daar staat een groot aantal swingende nummers tussen! Zoals Dee Clark met het soepel swingende I Want To Love You waarin haar zang voor een rauw randje zorgt, het geolied swingende I Can’t Stand Up Alone van Clyde McPhatter, het hoekig pompende Happy Landing van the Miracles (met Smokey Robinson) en het olijk boppende Dix-A-Billy van LaVern Baker.

Ook tussen de rustige nummers staat een aantal briljantjes.

Johnny “Guitar” Watson met het lome Broke And Lonely, Somebody Touched Me van Ruth Brown, de klassieker I Believe To My Soul van Ray Charles, de kwaliteits pop-soul van Mary Wells in I’m Gonna Stay en het intieme Set My Heart At Ease van Dee Dee Sharp.

Naast de bijdrage van Johnny “Guitar” Watson komt de blues aan bod via Bring It To Jerome van Bo Diddley, de diepe soulvolle blues van Freddy King in I Love The Woman, de big band blues van Joe Turner & his Blues Kings in Midnight Cannonball en Bobby Bland met You’re The One (That I Need).

Er staan er ook nummers op, die dusdanig liefjes klinken dat je ouders ze ook mooi hadden gevonden. Nummers van the Falcons, the Fiestas, Roy Hamilton, Chuck Jackson of the Drifters.

Vocale hoogtepunten zijn te vinden bij Tina Turner (met Ike) in The Way You Love Me en James Brown met I’ll Never, Never Let You Go.

Mijn honger naar B-kantjes is met deze lekkere verzamelaar weer (eventjes) bevredigd.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Various Artists - Killer B’s U.S. R& B Hits-back