Recensie: The Impalas – Sorry (I Ran All The Way Home)

 

The Impalas - Sorry (I Ran All The Way Home)

 The Impalas – Sorry (I Ran All The Way Home)
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Zij behoorden tot de top van de 50’s doo wop

Naast de rock & roll en de rhythm & blues was de doo wop in de jaren ‘50 ontzettend populair bij de Amerikaanse jeugd. Deels doordat hun nummers vaak over gebroken tienerharten en smachtende liefdes gingen maar ook deels doordat er ook af en toe gerockt werd in de doo wop nummers.

The Impalas uit Brooklyn, NY, was één van de vele doo wop formaties, die in de 50’s de grond uit schoten. Opvallend aan deze band was het feit dat we hier met één van de eerste multi-racionale groepen te maken hadden.

De groep bestond uit Richard Wagner, Tony Carlucci, Joe “Speedo” Frazier en Lenny Renda. Ze werden ontdekt door DJ Alan Freed, die ze een contract bij het Cub label bezorgde.

Hun eerste single, Sorry (I Ran All The Way Home) werd gelijk een dikke hit in 1959.

Een aantal hits volgde in het korte bestaan van the Impalas. Na twee jaar was het namelijk al weer over met de groep. Joe “Speedo” Frazier nam in de 60’s nog enkele soloplaten op, Richard Wagner ging werken bij een telecommunicatiebedrijf, Lenny Renda werd politieagent en Tony Carlucci verdween compleet uit het zicht.

De eerste, en enige, LP van the Impalas uit 1959 is nu door het Jasmine label opnieuw uitgebracht, aangevuld met een aantal bonustracks.

Uiteraard staat de hit Sorry (I Ran All The Way Home) ook op dit album. Een doo wop nummer in een zacht boppend rock & roll geluid, enigszins vergelijkbaar met Frankie Valli & the Four Seasons.

Er wordt ook zachtjes gerockt in het losjes boppende Oh, What A Fool, Chum en het pompende Peggy Darling met een donkere twanggitaar en een uitzinnig gierende saxsolo.

Uiteraard is het ballad gehalte hoog. In die ballads komen de vocale kwaliteiten van the Impalas het beste aan het licht. Fool, Fool, Fool is een lui deinend, getormenteerd, nummer en Cupid een zacht heupwiegende doo wop mambo.

All But The Memory Of You is een ballad,m die aan het werk van Frankie Lymon & the Teenagers doet denken en (You Want) Too Much Too Soon is een prima voorbeeld van een dromerige tiener ballad.

The Impalas mogen dan kort bestaan hebben, dit album bewijst nog steeds, dat zij tot de top van de 50’s doo wop behoorden.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/