Recensie: Scott McKeon – New Morning

 

Scott McKeon - New Morning

Scott McKeon – New Morning
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

We hadden al een tijdje niets meer gehoord van gitarist Scott McKeon. Voor het laatst op Moulin Blues in 2007 waar hij optrad.

Toch heeft Scott in de tussentijd niet stilgezeten. Hij richtte de band Rufus Black op en was te horen op albums van onder andere Van Morrison, Lana Del Rey, Sir Tom Jones en Emeli Sandé.

En nu is er eindelijk weer een soloalbum van Scott verschenen. Een grotendeels instrumentaal album waarop hij wordt bijgestaan door Jeremy Stacey (drums), Rocco Palladino (bas), Gavin Condor (zang) en Ross Stanley (Hammondorgel, piano).

De meeste nummers zijn in de bluesrock hoek onder te brengen. Zoals het lome funky Fight No More, dat opent met de funky drums van Jeremy Stacey. De knerpende priemende gitaar van Scott wordt hier soulvol ondersteund door het orgel van Ross Stanley. Het nummer klinkt het ene moment losjes groovend en het andere moment fel rockend.

New Morning is een mystiek zwevende instrumentale ballad, die naarmate het nummer vordert steeds harder en branderiger gaat klinken.

Scott kruipt op een lome bluesy wijze richting fusion van bijvoorbeeld Larry Carlton in het intro van Zapruder om daarna onder leiding van het loeiende orgel hard te gaan rocken. De intieme ballad Fego doet denken aan het betere ballad werk van Gary Moore, dus met sfeervol priemend gitaarwerk.

Er wordt ook gezongen in een aantal nummers. De soulvolle zang van Gavin Condor is te horen in de funky bluesrock van Third Eye Witness. Een loom groovend en onderhuids kriebelend nummer met een galmende rauwe gitaarsolo van Scott.

Ook in Everything Is Nothing wordt gezongen door Gavin Condor. Zijn Robert Plant-achtige stem duwt dit nummer richting het massieve groovende geluid van Led Zeppelin.
Het laatste vocale nummer is het broeierige en mysterieuze Take Me Back met prima bluesy zang en hard priemend gitaarspel.

Crossfader is tenslotte een complexe mix van jazz-rock en progrock met een hoofdrol voor het pastorale orgelspel van Ross Stanley.

Het is goed dat Scott McKeon zich weer aan het bluesrock front gemeld heeft!

Tracklist:
01. Fight No More
02. New Morning
03. Zapruder
04. Fego
05. Angerstein Road
06. Third Eye Witness
07. Crossfader
08. Everything Is Nothing
09. Take Me Back

Website: Scott McKeon