Who Are You: Phil Daniels & The Cross

 

Phil Daniels1

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Britse band Phil Daniels & The Cross bracht aan het eind van de jaren ‘70 (1979 om precies te zijn) één album uit, ‘Phil Daniels & The Cross’. Een album, dat inmiddels hopeloos, en zeer onterecht, vergeten is.

Phil Daniels was de frontman en gitarist van de band en is eigenlijk beter bekend als acteur. Vooral door zijn hoofdrol als Jimmy in de verfilming van the Who’s ‘Quadrophenia’ maar ook in de film ‘Breaking Glass’ met Hazel O’Connor. Ook was hij te zien in de serie Eastenders.

Het album met zijn band The Cross werd door de pers ondergebracht in de rubriek “new wave”. In feite bestond het album uit zeer onweerstaanbare melodieuze pop met wel een new wave-achtige energie.

Het nummer Kill Another Night werd in eigen land een bescheiden hitje. Het album werd vreemd genoeg niet door het publiek opgepikt zodat het album al snel richting uitverkoopbakken verdween.

Naast Phil bestond de band uit bassist Barry Neil, drummer John McWilliams en toetsenist Peter-Hugo Dailey.

De band viel daarna al snel uiteen en Phil dook in 1980 nog even op als tijdelijk vervanger van Hugh Cornwall in the Stranglers, toen Hugh tijdelijk de gevangenis in moest.

Daarna richtte hij zich meer op het acteren.

Was Phil Daniels dan helemaal verloren voor de muziekscene? Nee! In 1985 speelde hij een rol in de “snooker musical” (!) ‘Billy The Kid And The Green Baize Vampire’ en zijn stem was op enkele Blur releases te horen.

Voor degenen die er in geïnteresseerd zijn: in 2008 deed hij mee aan “Strictly Come Dancing”.

Het enige album van Phil Daniels & The Cross is zeer zeker het aanraden waard aan fans van energieke melodieuze rock met een flink Cockney gehalte

Probeer maar eens om niet mee te brullen met het nummer Welcome To The Party…You’re Tolstoi, you’re Chekov, you’re Fox Olivier, you’re Motown, B.B. King And Doris Day!”