Recensie: Superdownhome – No Balls, No Blues Chips

 

Superdownhome - No Balls, No Blues Chips

Superdownhome – No Balls, No Blues Chips
Format: CD – LP – Digital / Label: Dixiefrog Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Garageblues hoort hard, primitief en wild te klinken. En aan al deze eisen voldoet het Italiaanse duo Superdownhome uit Brescia!

Beppe Facchetti (bas, drums, percussie) en Enrique Sauda ( zang, gitaar, cigar box gitaar, Diddley bow) klinken op hun nieuwe album lekker gemeen en smerig en dat komt hun garageblues alleen maar ten goede.

Op eerdere albums kregen zij de hulp van Popa Chubby en dit keer zijn gitarist Dennis Greaves en harmonica speler Mark Feltham van de band Nine Below Zero te gast.

Met Can’t Sweep Away geefthet duo direct hun visitekaartje af. Een stampend minimalistisch garageblues nummer met rauw pompend gitaarwerk, stug doorbonkende drums en gekwelde, bedwelmende zang.

Homework is een hoekig pompend cover van het Otis Rush nummer met een hoog “how how how how” gehalte. Mark Feltham laat zijn harmonica hier hard loeien.

De Robert Johnson klassieker Stop Breaking Down Blues krijgt een gonzend pompende ZZ Top behandeling. Dat ZZ Top geluid blijft nog even hangen in het broeierig pompende Booze Is My Self-Control Device. 24 Days klinkt alsof J.J. Cale op bezoek is in een broeierig swampblues gebied.

Mark Feltham is weer aanwezig met zijn schurende harmonica in de Willie Dixon cover I’m Your Hoocie Coochie Man, dat een hoekige en zeer rauwe versie krijgt. Na het ontzettend logge en zoemende I’m Broke met hard zwiepend gitaarspel volgt de cover van de MC5 klassieker Kick Out The Jams, dat een zeer energieke en smerige garageblues behandeling krijgt.

Long Time Blues klinkt vervolgens broeierig op een haast Creedence Clearwater Revival-achtige wijze. Bad Nature klinkt iets minder rauw dan de andere nummers maar is nog steeds een energieke rocker met een onweerstaanbare drive. Een banjo en mandoline duiken op in de vlammende boogie Booze Bloodhound.

De cover van J.B.Lenoir’s Down In Mississippi klinkt galmend en primitief en is een perfecte afsluiter van dit album.

Garageblues liefhebbers kunnen blindelings dit album van Superdownhome aanschaffen. Eén van de lekkerste albums van de laatste tijd!

Tracklist:
01. Can’t Sweep Away
02. Homework
03. Stop Breaking Down Blues
04. Booze Is My Self-Control Device
05. 24 Days
06. I’m Your Hoocie Coochie Man
07. I’m Broke
08. Kick Out The Jams
09. Long Time Blues
10. Bad Nature
11. Booze Bloodhound
12. Down In Mississippi

Website: Superdownhome