Samsara Blues Experiment – End Of Forever
Format: CD – Digital / Label: Electric Magic Records
Release: 2020

Tekst: John Buis

Uitgesponnen instrumentale stukken, waarbij blues structuren soms ver te zoeken zijn. Nee, wat dat betreft dient er vooral nadruk gelegd te worden op ‘Experiment’ in de bandnaam; Samsara Blues Experiment hoort eerder thuis in de hoek van Stone Rider, All Them Witches en Rival Sons of landgenoten My Sleeping Karma. De Duitse formatie grossiert in zorgvuldig opgebouwde composities van hoog niveau. De band lijkt er weinig moeite mee te hebben om de spanning erin te houden.

Op de opvolger van ‘One With The Universe’ (2017) weet het trio uit Berlijn de composities nog net iets meer te verfijnen.

De toon wordt gelijk gezet met de meer dan 10 minuten durende opener Second Birth. Het nummer begint instrumentaal, rustig; de toetsenpartijen voeren de boventoon. De band neemt alle tijd, als het nummer al ruim halverwege is, krijgt het nummer een subtiele wending en is zanger Christian Peters voor het eerst te horen. Southern Sunset refereert op meerdere momenten aan vroeg Santana werk, typische jaren zeventig swingende latin rock. Waar in het merendeel van de nummers gitaren en drums de boventoon voeren, zorgen toetsenpartijen in Lovage Leaves voor een prettige afwisseling.

Waar voorganger ‘One With The Universe’ (2017) bij vlagen recht door zee ging en behoorlijk stevig beukte, is het ditmaal psychedelische rock en in mindere mate stonerrock en een vleugje spacerock wat de boventoon voert; Samsara Blues Experiment klinkt anno 2020 subtieler dan ooit; de inbreng van keyboard is groter dan ooit, de zang van Peters is er ook op vooruit gegaan.

Met ‘End Of Forever’ heeft de Duitse formatie een nieuw hoogtepunt bereikt. Des te jammer is het dat de band heeft besloten om voor onbepaalde tijd een pauze in te lassen.

https://youtu.be/mCV3heM5kOg

Tracklist:
01. Second Birth
02. Massive Passive
03. Southern Sunset
04. Lovage Leaves
05. End of forever
06. Orchid Annie

Website: Samsara Blues Experiment