Georgia Satellites – Ultimate
Format: 3CD / Label: Cherry Red Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Wat krijg je als je het geluid van Staus Quo mixt met het geluid van the Rolling Stones en Southern Rock? Het geluid van the Georgia Satellites! Een band uit Atlanta, Georgia, die eind jaren ‘80 in de USA kortstondig populair was en die bij ons vrijwel onopgemerkt voorbij is getrokken.

Deze band speelde een zeer ongecompliceerd soort hardrock waarin behoorlijk gerockt werd. De band ging door flink wat personeelswisselingen.
Zanger en gitarist Dan Baird en sologitarist Rick Richards vormden daarbij de constante factor.

De band bracht drie albums uit op het Elektra label, ‘The Georgia Satellites’ (86), ‘Open All Night’ (88) en ‘In The Land Of Salvation And Sin’ (89). En deze albums zijn door het Cherry Red label als 3CD box opnieuw uitgebracht, aangevuld met de nodige livenummers en remixes.

The Georgia Satellites scoorden één dikke hit in de States, Keep Your Hands To Yourself en dat nummer opent deze box. Een pompend Southern Rock nummer met gemene riffs en een gillende gitaarsolo.

In het ongecompliceerd rockende Battleship Chains klinkt de band als een Southern Rock versie van Status Quo en in het loom rockende Red Light” duiken “Memphis Train” invloeden op. Golden Light is het rustpunt van disc 1 met Americana trekjes a la Neil Young.,

Het geluid van de Stones is overduidelijk aanwezig in de felle rocker Night Of Mystery en het “Tumbling Dice” achtige Over And Over. Van de bonusnummers springt de cover van Chuck Berry’s No Money Down er uit doordat dit nummer een “Bad To The Bone”-achtige uitvoering heeft gekregen. Ook de cover van Lou Reed’s Waiting For The Man is verrassend door een Southern Rock behandeling.

Disc 2 opent met het logge en funky Southern Rock nummer Open All Night. Whole Lotta Shakin’ is een vurige cover van de Jerry Lee Lewis klassieker. Erg verrassend is de aanwezigheid van een cover van Ringo Starr’s Don’t Pass Me By in een boogie uitvoering.
Ook op disc 2 een Chuck Berry cover. Ditmaal Let It Rock, die op volle kracht rockt. Daarentegen klinkt de John Fogerty medley Almost Saturday Night – Rockin’ All Over The World enigszins “belegen”.

Disc 3, het album ‘In The Land Of Salvation And Sin’ is de beste disc aangezien dit album harder rockt dan de twee voorgaande albums. Zo is I Dunno een knallende rockende opener en wordt de Bo Diddley beat met Southern Rock vermengd in Shake That Thing.
Slaughterhouse knalt er op een haast Aerosmith-achtige wijze op los, gevolgd door de smerige rocker Stellazine Blues. Saddle Up vertoont zelfs Z.Z. Top trekjes.

The Georgia Satellites schijnen nog steeds actief te zijn. Het lijkt mij een goed idee om deze band, zodra het weer kan, eens naar ons land te halen!

Tracklist:
Disc 1:
01. Keep Your Hands To Yourself
02. Railroad Steel
03. Battleship Chains
04. Red Light
05. The Myth Of Love
06. Can’t Stand The Pain
07. Golden Light
08. Over And Over
09. Nights Of Mystery
10. Every Picture Tells A Story
11. The Myth Of Love (live)
12. Battleship Chains (Lick ‘N’ Kick Remix)
13. Hard Luck Boy
14. Red Light (live)
15. No Money Down (live)
16. Battleship Chains (Party Mix)
17. Nights Of Mystery (live)
18. I’m Waiting For The Man (live)

Disc 2:
01. Open All Night
02. Sheila
03. Whole Lotta Shakin’
04. Cool Inside
05. Don’t Pass Me By
06. My Baby
07. Mon Cheri
08. Down And Down
09. Dunk ‘N’ Dine
10. Baby So Fine
11. Hand To Mouth
12. Let It Rock (live)
13. Hippy Hippy Shake (live)
14. Sheila (Remix)
15. Battleship Chains (live)
16. Railroad Steel (live)
17. Almost Saturday Night – Rockin’ All Over The World

Disc 3:
01. I Dunno
02. Bottle O’ Tears
03. All Over But The Cryin’
04. Shake That Thing
05. Six Years Gone
06. Games People Play
07. Another Chance
08. Bring Down The Hammer
09. Slaughterhouse
10. Stellazine Blues
11. Sweet Blue Midnight
12. Days Gone By
13. Crazy
14. Dan Takes Five
15. Saddle Up
16. That Woman
17. Another Chance (Edit)
18. All Over But The Cryin’ (shorter version)
19. Shake That Thing (Edit)

Website: Cherry Red Records