Rupert Wates – Lamentations
Format: CD – Digital / Label: Bite Music
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Zanger en gitarist Rupert Wates is geboren in Londen en tekent in 1994 zijn eerste platencontract. Sindsdien is hij full-time bezig met het schrijven en spelen van zijn eigen nummers. In Londen krijgt hij de kans om met veel grote namen te werken maar besluit in 2001 om te verhuizen naar Parijs. In de Franse hoofdstad vormt hij een kwartet en begint vooral veel live te spelen.

Ook brengt hij in 2005 zijn eerste album uit, ‘Sweet Or Bitter Wine’. Wates kan blijkbaar moeilijk lange tijd op één plek wonen want in 2006 verhuisd de man alweer, dit keer naar Amerika. Sindsdien brengt Wates met enige regelmaat een nieuw album uit maar speelt hij vooral heel veel live, zowel in Amerika als in Europa zowel als solo artiest als met een groep. Gemiddeld speelt hij zo’n honderdtwintig shows per jaar, van kleine huiskamerconcerten tot grote festivals. Mede door zijn veelzijdigheid heeft Wates door de jaren al meer dan veertig prijzen mogen ontvangen.

‘Lamentations’ is Rupert Wates’ tiende album en gaat over verschillende fases in het leven. Wates begon in maart 2019 met het schrijven van het album en een jaar later was hij klaar met schrijven. Wates was erg enthousiast over het materiaal en heeft het hele album in slechts één avond opgenomen.

Het album begint met The Carnival Waltz over een draaimolen en het leven dat daaraan voorbij trekt. The Carnival Waltz is een prachtig rustig nummer waar je stil van wordt.
Met Waiting For A Friend of Mine gaat het tempo iets omhoog en zingt Wates over het wachten op een vriend, een nieuwe vriend. Tijdens In Time of Breaking gaat Wates weer een beetje terug naar het thema van het eerste nummer en zingt over hoe het leven voorbij trekt.  Hierna volgt er het erg mooie California One over het feit dat we van het leven moeten genieten.
En denk je net het mooiste nummer van het album te hebben gehoord, komt Wates met From Where You Are gezongen voor een net geboren familielid.
Many Miles to Morning gaat over een nachtelijke tocht of gaat het misschien stiekem over een moeilijke periode in een relatie? Het nummer is geschreven in maart 2020 dus heel misschien gaat het over het corona virus? ‘Many miles to the morning / many miles before the sun / many miles until the night will be done’.
Het volgende, Don’t Leave Me Now, lijkt een vervolg te zijn op het vorige nummer. Wederom zingt Wates over licht en donker maar nu is de relatie echt over, ook al zou Wates het zelf liever anders zien. Don’t Leave Me Now leek een vervolg op Many Miles To Morning en And You Shall Have The World lijkt een vervolg te zijn op From Where You Are, met veel advies over het leven.
Het kortste nummer van het album volgt en duurt welgeteld één minuut en één seconde. Het titelnummer van het album gaat over iemand die terugkijkt op zijn leven en zijn gemiste kansen. Alles wat nu nog rest is een klaagzang (Lamentation) aan de hemel of de hel.
Eén nummer voor het einde van het album zegt Wates alvast Farewell and Adieu, het nummer heeft een donkere ondertoon alsof het over het laatste afscheid gaat. Wates sluit het album af met een ode aan de liefde met I’ll Never Tire of Looking (In Your Eyes).

Kortom: Het album mag dan ‘Lamentations’ (klaagzang) heten maar zo klinkt het absoluut niet. Een mooi album waar je stil van wordt en steeds weer nieuwe dingen ontdekt in de teksten.

Tracklist:
01. The Carnival Waltz
02. Waiting For A Friend of Mine
03. In Time of Breaking
04. California One
05. From Where You Are
06. Many Miles to Morning
07. Don’t Leave Me Now
08. And You Shall Have The World
09. Now The Harvest
10. Lamentations
11. Farewell and Adieu
12. I’ll Never Tire of Looking (in Your Eyes)

Website: Rupert Wates

photo by Dan Tappan