Recensie: Micke Bjorklof & Blue Strip – Whole ‘Nutha Thang

 

Micke Björklöf & Blue Strip - Whole 'Nutha Thang

Micke Bjorklof & Blue Strip – Whole ‘Nutha Thang
Format: CD / Label: Ruf Records
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Dit album uit 2007, opgenomen in Londen, is door Ruf Records opnieuw uitgebracht ter gelegenheid van hun Blues Caravan Tour, die door Covid geen doorgang vindt.  

De keuze voor dit album bevreemdt me. Micke Bjorklof & Blue Strip zijn een bijzonder energieke bluesrockformatie, vooral bekend om hun spetterende live-optredens. De geweldige live-registratie uit 2018, ‘Twenty-five Live at Baltica Blues’ is hier overtuigend bewijs van.

Ook de akoestische bluesplaat die Micke vorig jaar maakte samen met zijn gitarist Lefty en met Chef op bas, toont aan dat hij het juiste bluesbloed door de aderen heeft stromen. Hoe anders is dat op dit album; de titel is een vrije bewerking van “And now for something completely different” want de Finnen slaan hier heel andere paden in, weg van de vertrouwde blues.

Het begin is nog wel heel veelbelovend; de plaat trapt af met een gierende elektrische gitaar, maar helaas is dat de enige verwijzing naar stomende bluesrock. De uitstekende muzikanten moeten het 11 nummers lang doen met vlakke, vaak tempoloze AOR.

Na het gitaarintro zakt het openingsnummer weg tot een anonieme, weliswaar melodieuze popsong. Dat gaat naadloos verder in het tweede nummer dat Lefty nog probeert te redden met een indrukwekkende solo.

Hetzelfde goede gitaarwerk horen we in het droeve Extreme, een traag, emotioneel nummer over liefdesverdriet dat wel een lekker orgeltje heeft. Dan is het tijd voor wat vrolijkheid; Back In My Room swingt als waren we in een Vegas nachtclub. Hier treedt voor het eerst de xylofoon (!) op de voorgrond wat in de rest van de plaat veelvuldig het geval zal zijn.

In het excentrieke I Fell Down From The Tree (When I Saw Robert Johnson Pass Me By) zet Micke een ingetogen stemmetje op in samenzang met een van de zangeressen, die zich bijzonder goed staande houdt.

In nummer 7, het funky Grape Sugar Love horen we enthousiaste bijdragen van het Britse blazersduo Martin Winning en Matt Holland.  Na een vrolijk huppeldeuntje compleet met xylofoon trekt Micke in het jazzy Walking Round The House eindelijk zijn mondharmonica uit de kast waarna Girl Of My Favourite Song terugpakt op 60s R&B, compleet met blazers en achtergrondzangeressen.

Het afsluitende Silver Moon is stemmig en verleidelijk en voorzien van strijkers.

Al met a lis dit helaas een inconsistente, teleurstellende plaat. De vocalen van Micke Bjorklof zijn als altijd dik in orde en stergitarist Lefty Leppannen speelt zoals gebruikelijk de sterren van de hemel; nochtans kunnen zij niet verbloemen dat de keuze voor dit meer radiovriendelijke (?) repertoire heeft geleid tot een vrij zouteloos album.

Kom, ik zet ‘Twenty-five Live’ nog maar eens op om de echte Micke Bjorklof & Blue Strip te horen.

Tracks:
01. Hard for the Woman Hard for the Man
02. Jungle Cat
03. Extreme
04. Whatever Your Name
05. Back to My Room
06. I Fell Down from the Tree (When I Saw Mr Johnson Pass Me By)
07. Grape Sugar Love
08. It’s Been So Long
09. Walking Around the House
10. Girl of My Favourite Song
11. Silver Moon

Website: https://www.mickebjorklof.com/home/