Recensie: Joan Armatrading – Consequences

 

Joan Armatrading - Consequences

Joan Armatrading – Consequences
Format: CD – LP – Digital / Label: Giftwend – BMG
Release: 2021
Tekst: Joop van Rossem

 Te bestellen bij o.a. Bol.com

Mijn kennismaking met de in de Engelse kolonie Saint Christopher and Nevis geboren Joan Armatrading gebeurde middels haar tweede lp, ‘Back To The Night’, dat in 1975 verscheen. Toen ik het kleinood uit de ramsjbakken plukte, had ik haar naam wel eens gehoord, maar verder moest ik me laten verrassen door haar werk.

En dat gebeurde ook want in haar bijna 50 jaar omspannende loopbaan ben ik haar altijd blijven volgen en zet met liefde en plezier nog lp’s van haar op zoals ‘Me Myself I’ (1980), ‘Walk Under Ladders’ (1981) en ‘The Shouting Stage’ (1988).

Voor haar 22e (!) studioalbum was ze helemaal op zichzelf aangewezen maar als multi-instrumentaliste was dat geen enkel probleem.

Met het inderdaad ritmische Natural Rhythm schiet het album vlot uit de startblokken, gevolgd door pianoballad Already There (helaas wel met elektronische vingerknipjes) en het lieflijke To Be Loved.

Op haar enige Nederlandse hit Rosie flirtte ze al eerder met reggae en op Better Life herhaalt ze dat kunstje. De piano is ook weer de basis voor het mooie Glorious Madness, terwijl wat nerveuze beats Like van een fundament voorzien. Het titelstuk gaat elektronisch van start en ontwikkelt zich tot een sterke track, het instrumentale Sunrise had echter achterwege kunnen blijven.

Gelukkig herstelt ze zich met Think About Me met opnieuw reggae-invloeden, dat wat doet denken aan The Police; ook het afsluitende To Anyone Who Will Listen is een indrukwekkend stuk muziek.

Conclusie: Joan Armatrading doet er nog steeds toe !

Tracklist:
01. Natural Rhythm
02. Already There
03. To Be Loved
04. Better Life
05. Glorious Madness
06. Like
07. Consequences
08. Sunrise
09. Think About Me
10. To Anyone Who Will Listen

Website: Joan Armatrading

Hits: 3