Jackson Browne is gewoon niet in staat om minderwaardig materiaal te componeren

 

Jackson Browne - Downhill from Everywhere

Jackson Browne – Downhill From Everywhere
Format: CD – LP – Digital / Label: Inside
Release: 2021
Tekst: Joop van Rossem
Te bestellen bij o.a. Bol.com

‘For Everyman’ (1973), ‘Late For The Sky’ (1974), ‘The Pretender’ (1976), ‘Running On Empty’ (1977) en ‘The Naked Ride Home’ (2002), het zijn slechts enkele van Jackson Brownes geweldige albums die een imposant oeuvre vormen.

Op 72-jarige leeftijd is de Amerikaanse singer-songwriter echter nog even urgent bezig, getuige dit vijftiende album ‘Downhill From Everywhere’. In tegenstelling tot wat de albumtitel suggereert, handelt de plaat niet over het feit dat we met zijn alleen op deze aardkloot aan de rand van de afgrond staan, maar over de onvoorstelbare hoeveelheden plastic die we op een gegeven ogenblik terugvinden in de zeeën en de oceanen.

Maar zoals Browne dat wel vaker doet, roept hij in diverse van zijn songs op tot medemenselijkheid onder meer in het prachtige A Human Touch, een duet met Leslie Mendelson. Jackson Browne is in de gelukkige omstandigheid dat zijn stem, 50 jaar na het uitkomen van zijn debuut-lp, nog even krachtig en vitaal uit de boxen komt.

Hij legde de plaat vast met zijn vaste kompanen Greg Leisz, Val McCallum en Rob Glaub en kreeg bij alle songs de heerlijke achtergrondvocalen van Chavonne Stewart en Alethea Mills als extra bonus.

Om de beste songs aan te wijzen, is een heikele onderneming omdat Browne gewoon niet in staat is om minderwaardig materiaal te componeren. Met het mes op de keel dan: de fijn rockende titelsong, Until Justice Is Real en My Cleveland Heart.

Tracklist:
01. Still Looking From Something
02. My Cleveland Heart
03. Minutes To Downtown
04. A Human Touch
05. Love Is Love
06. Downhill From Everywhere
07. The Dreamer
08. Until Justice Is Real
09. A Little Soon To Say
10. A Song For Barcelona

Website: Jackson Browne