Een zeer intiem maar ook krachtig album

 

Eddie Martin - The Birdcage Sessions

Eddie Martin – The Birdcage Sessions
Format: CD / Label: Blueblood Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Dit is het inmiddels zeventiende album van de Britse gitarist-zanger Eddie Martin. Een artiest, die tot de top van de Britse bluesrock behoort. Hij nam zowel solo albums op als albums met zijn Eddie Martin Band en the Texas Blues Kings. Daarop was hij voornamelijk hard en elektrisch te horen.

Op zijn nieuwe album doet Eddie bijna alles in zijn eentje. In slechts drie nummers wordt hij geholpen door zijn zoon Xavi Martin op cello.

Eddie heeft gekozen voor een “less is more” aanpak hetgeen inhoudt dat hij voornamelijk op de akoestische gitaar te horen is. Slechts in enkele gevallen hoor je een elektrische gitaar op de achtergrond en in één nummer, I Long For A Sail, gaat Eddie op de elektrische toer.

Maar de focus ligt dus op de breekbare akoestische kant van Eddie.

En die kant is gelijk goed te horen in de opener Before We Wake Up. Een nummer met een mystiek intro en een broeierig en desolaat gitaargeluid. Een elektrische slidegitaar is op de achtergrond te horen. Eddie’s stem is hier doorleefd en indringend.

Home klinkt intiem en stuwend met Eddie hartstochtelijk kermend op de harmonica. Breakeven Blues is vervolgens een krachtig fingerpicking bluesnummer.

Zowel de vogeltjes als Eddie fluiten vrolijk in het luchtige Happy Broke And Free. Een gemoedelijk folky nummer. Zoonlief Xavi Martin is met zijn zeer sfeervolle cello te horen in het eveneens folky deinende Skylight.

Eddie is in topvorm op zijn zwiepende slidegitaar in Birdcage Blues waarna River Song weer de intieme broeierige kant op gaat met donkere celloklanken van Xavi Martin. Kitchen Boogie is een krachtige pompende blues met prima huilend harmonicaspel van Eddie. De traditional Amazing Grace wordt op een zinderende Ry Cooder-achtige wijze vertolkt.

De krachtige sprankelende instrumental Country Walk sluit dit zeer intieme maar ook krachtige album af.

Tracklist:
01. Before We Wake Up
02. Home
03. Breakeven Blues
04. Happy Broke And Free
05. Skylight
06. I Long For A Sail
07. Birdcage Blues
08. River Song
09. Falling
10. Kitchen Boogie
11. Lazy Sunday
12. Amazing Grace
13. Too Much Choice Blues
14. Country Walk

Website: Eddie Martin