Fink – Bloom Innocent – Acoustic
Format: Digital / Label: R’COUP’D
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Najaar 2019 schreef ik over ‘Bloom Innocent’ van Fink: ”Fink’s ingetogen, zacht golvende muziek sluit op het album ‘Bloom Innocent’ naadloos aan bij zijn rustige, donkere stem, die in de verte een beetje lijkt op een kruising van de stemmen van Bono en David Sylvian. De instrumentatie op ‘Bloom Innocent’ ondersteunt de uiterst melodische nummers perfect. Fink blijkt een zeer moderne singer-songwriter te zijn die zijn songs fraai hemels laat klinken.”

Is nog steeds waar, wat mij betreft. Nu is er een nieuwe versie van het album verschenen: ‘Bloom Innocent – Acoustic’. Die titel, daar is geen speld tussen te krijgen.

Fink, een Engelse DJ/producer die tegenwoordig vanuit Berlijn opereert, had gewoon zin zijn album ‘Bloom Innocent’ een makeover te geven. In tegenstelling tot Bloom Innocent’ uit 2019 moest het nu zo down to earth, zo gestript, zo basic mogelijk klinken. Dat betekent in dit geval: 100% akoestisch.
Dit, inderdaad, in tegenstelling tot de oorspronkelijke versie, die vol staat met gemanipuleerde zang en subtiele, vaak elektronische geluiden en geluidjes. Een prachtige – want subtiele- soundscape, die klinkt als de grote, eenzame boom op de cover.

De productie en de mix van het oorspronkelijke ‘Bloom Innocent’, gedaan samen met producer Flood (U2, PJ Harvey), leveren een wezenlijke bijdrage aan de muziek van Fink.
En daar begint de schoen te wringen, wat betreft Bloom Innocent – Acoustic’. Eenvormigheid ligt op de loer, ook al door de beperkte range van Fink’s stem. De klankkleur en de manier van zingen worden na enige tijd voorspelbaar. Te voorspelbaar, wat mij betreft. Hetzelfde geldt voor de composities en de begeleiding. Multi-instrumentalist Tomer Moked, medeverantwoordelijk voor de veelkleurigheid van de eerste ‘Bloom Innocent’, doet niet mee op deze akoestische versie. En wordt gemist, wat mij betreft.

Bezetting nu: Fink: vocals, piano, keyboards, effects, percussion, Tim Thornton: acoustic guitar, piano, percussion, backing vocals, Guy Whitaker: fretless acoustic bass, percussion, effects, backing vocals.

Er zijn geen overdubs gebruikt. Al met al is de onberispelijk opgenomen, nieuwe versie van Innocent Bloom’ een verrassende exercitie, zeker interessant om te beluisteren in combinatie met het origineel. Uiteindelijk heeft dat origineel toch mijn voorkeur, omdat het gevarieerder, meer kleurrijk en spannender is.

Voor de liefhebbers van Fink’s muziek is het te hopen dat Bloom Innocent – Acoustic’ een tussendoortje is; de opmaat naar een nieuw studioalbum.

Tracks:
01. Bloom Innocent
02. We Watch The Stars
03. Once You Get A Taste
04. Out Loud
05. That’s How I See You Now
06. I Just Want A Yes
07. Rocking Chair
08. My Love’s Already There

Website: Fink