Fink – Bloom Innocent
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: R’COUP’D
Release: 2019

Tekst: Fons Delemarre

Bij het luisteren naar ‘Bloom Innocent’ van Fink (de Britse dj/producer Fin Greenall) dringt zich haast onvermijdelijk de associatie op met een ondertitel als ‘Music For A Nonexcisting Movie’. ‘Soundcape For A Tree’ zou ook kunnen… Feit is dat de titel van het album en de cover van Bloom Innocent’ zeer tot de verbeelding spreken. Voorwaarde is dat de luisteraar zich mee laat voeren door de muziek van Fink en zichzelf op die manier de kans geeft van verwonderaar uiteindelijk bewonderaar te worden. Dat vraagt enige inzet en concentratie, maar als die trip lukt, heb je ook wat. Kort gezegd: ‘Bloom Innocent’ van Fink is een intrigerend album. Zijn label R’Coup’D formuleert het als volgt: ‘Bloom Innocent is the gravity-defying, sky-scraping, stars-reaching sound of a man on a mission: to excite himself, to escape expectations, to thrust clear of all his previous achievements. It’s a spacious, capacious, eight-track wonder glowing with delicate piano, ear-tingling guitar and Fink’s soulful, woody vocal.’ Mooi gezegd én waar.

Fink nam het album in zijn eigen thuisstudio in Berlijn op, creatief en technisch gesteund en geïnspireerd door Flood, zijn Londense co-producer. Muzikant Tomer Moked speelt op ‘Bloom Innocent’ zowat alles waar snaren op zitten. Tot en met een banjouki: een bouzouki, bespeeld als een banjo.
Alle tracks vertellen een verhaal. Op de titeltrack Bloom Innocent kijkt Fink naar wie hij een paar jaar geleden was. “I wanted to see again the look in my partner’s face that we had in the early days – innocence and beauty and not tied down with life’s bullshit.” Voor track twee, We Watch The Stars, moest Moked proberen het heelal te vangen in muziek. Hoe vertaal je in hemelsnaam de ‘galaxy’ in een passende ‘chord structure’, dat was de vraag. Fink en Moked gebruikten er piano, viola, viool, een Prophet 6, Kamancheh (een snaarinstrument ter grootte van een viool, met het toonbereik van een viool, maar rechtop bespeeld als een cello) en Marokkaanse cymbalen voor. Beluister het resultaat en oordeel zelf of dat hemelse doel bereikt is.

En zo heeft iedere track een eigen verhaal en klank en is ‘Bloom Innocent’ desondanks een ‘sonische eenheid.’ Rocking Chair klinkt als een oud middeleeuws klooster, waar de monniken mummelend door de gangen lopen. Het nummer doet qua sfeer denken aan de muziek op ‘D Angelo’ van David August. Op zijn Narcisso waan je je in een oud klooster in de Italiaanse bergen, waar je in de verte zacht het gezang van de broeders hoort.
De apotheose, de climax, van Bloom Innocent’ is het bijna zeven minuten lange My Love’s Already There. De melodie, de sfeer en de fragiele piano roepen associaties op aan sommige stukken van Bon Iver. Fink: “I wanted my voice to be somewhere else. That was written with a really simple intent at a really deep moment in my life last year, when I wanted to be somewhere I couldn’t be.” Fink heeft zijn studio als een instrument gebruikt, zoals dat in de vroege dagen van Pink Floyd en op sommige albums van Radiohead ook gebeurde.
Fink: “I yearn for that time, for that attention to detail, for that sonic landscape. It’s not just about guitar, bass, drums and keys. It’s about creating an atmosphere.” Fink’s ingetogen, zacht golvende muziek sluit naadloos aan bij zijn rustige, donkere stem, die in de verte een beetje lijkt op een kruising van de stemmen van Bono en David Sylvian. De instrumentatie op ‘Bloom Innocent’ ondersteunt de uiterst melodische nummers perfect. Fink blijkt een zeer moderne singer-songwriter te zijn die zijn songs fraai hemels laat klinken.

Als je ooit de kans krijgt de vinylversie van ‘Bloom Innocent’ onder ogen te krijgen dan zul je zien dat Fink niet alleen de studio gebruikt als ‘instrument’ om zijn kunst naar voren te brengen. Omschrijving van de vinylversie: 1LP half-speed mastered 140-gram white vinyl housed in a printed inner sleeve and a bespoke uncoated five-panel fold-out duplexed sleeve. Includes plantable wildflower seeded download card. Comes protected by recyclable bio-based shrinkwrap.’ En de cd ‘…is also presented in a fully art-worked bookpack case and protected by recyclable bio-based shrinkwrap.’ 

Tracks:
01 Bloom Innocent
02 We Watch The Stars
03 Once You Get A Taste
04 Out Loud
05 That’s How I See You Now
06 I Just Want A Yes
07 Rocking Chair
08 My Love Love’s Already There

Website: Fink