Sons Of Apollo – MMXX
Format: CD – LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ze blijven opduiken! De zogenaamde “supergroepen”! Bands, die bestaan uit muzikanten uit bekende bands, die het eens samen gaan proberen. Uit het muzikale verleden blijkt dit niet altijd een garantie voor succes. Meestal bestaan de supergroepen maar kort door vaak botsende ego’s.

Ook in het geval van Sons Of Apollo wordt er gesproken van een supergroep omdat er ex-leden van Dream Theater, Mr. Big en Journey in zitten. We hebben het dan over Jeff Scott Soho (zang, ex-Journey), Derek Sherinian (keyboards, ex-Dream Theater, Black Country Communion), Billy Sheehan (bas, ex-Mr. Big), Mike Portnoy (drums, ex-Dream Theater en nu The Neal Morse Band ) en de relatief onbekende gitarist Ron “Bumblefoot” Thal.

De band debuteerde in 2017 met het rauwe en intense album ‘Psychotic Symphony’ en is nu aan haar tweede studioalbum toe. En na beluistering van dit album ben ik van mening dat de term “supergroep” hier nog steeds zeer op zijn plaats is. Dit is namelijk een zeer indrukwekkend staaltje van progressieve metal! Je kan horen dat je hier met virtuoze muzikanten te maken hebt, die elkaar genoeg ruimte geven, waardoor een zeer avontuurlijk soort progmetal ontstaat.

Na een snijdende en zwiepend gitaarintro opent het overdondereende harde en donkere Goodbye Divinity met beukende strakke hoekige gitaarriffs, weergaloos donderende drums, zeer krachtige zang en gitarist Ron Thal, die hier een revelatie blijkt te zijn. Na beluistering van dit nummer weet ik al dat het goed zit met dit album.
Ook Wither To Black is zwaar pompend met verpletterende grooves en de zwiepende gillende gitaar van Thal. De band pompt onverstoorbaar door in een zeer donkere hoekige riffnummer Asphyxiation met fabuleus gitaarwerk.
De melancholieke ballad Desolate July, maar dan uiteraard wel met een bombastisch geluid, wijkt enigszins af van de rest van het album. King Of Delusion opent met een eigenzinnig pianointro waarin klassiek, avantgarde en symfonische rock voorbijkomen. Dit intro wordt genadeloos neergesabeld door monsterlijk hard denderende rifs, die je oorschelpen binnen stampen met een blaarvormend hard geluid. Een zeer avontuurlijk nummer vol gemeen riffende bombast, iets rustigere progbreaks en razend drumwerk. Het log pompende Fall To Ascend zal menig headbanger (thuis) aan het stuiteren krijgen.
Het prijsnummer van dit album is het bijna zestien minuten lange New World Today. Een nummer dat boordevol ingenieuze breaks en tempowisselingen zit en waarin je het geluid van oude progbands als King Crimson en UK tegenkomt, gekoppeld aan gemeen hard beukende metalriffs.

Ik kan tot geen andere conclusie komen dan dat we met Sons Of Apollo te maken met een geweldige supergroep en een meer dan indrukwekkend tweede album!

Tracklist:
01. Goodbye Divinity
02. Wither To Black
03. Asphyxiation
04. Desolate July
05. King Of Delusion
06. Fall To Ascend
07. Resurrection Day
08. New World Today

Website: Sons Of Apollo