Ruphus – Inner Voice
Format: vinyl LP / Label: Karisma Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ruphus was een Noorse progrockband, die in 1970 werd opgericht en bestond uit Asle Nilsen (bas), Thor Bendiksen (drums), Kjell Larsen (gitaar), Jan Simonsen (toetsen) en Syvi Lillegaard (zang).

De band debuteerde in 1973 met het album ‘New Born Day’ en was met name in Noorwegen en Duitsland behoorlijk populair. De reden dat de band in Duitsland populair was lag hem in het feit dat de muziek van Ruphus aanvankelijk zeer goed aansloot bij de toen erg populaire Duitse Krautrock.

Via het Karisma label is nu het vierde Ruphus album, ‘Inner Voice’ opnieuw uitgebracht. Een album dat oorspronkelijk stamt uit 1977 en geproduceerd werd door de befaamde jazzgitarist Terje Rypdal. Door zijn bemoeienis werd het progrock geluid van Ruphus flink vermengd met de nodige funky fusioninvloeden.

Dat is gelijk al het geval in de opener van het album, Inner Voice. Een funky mix van prog en fusion met sprankelend gitaarwerk, een funky clavinet en de “la la la” vocalen van Sylvi Lillegaard. Zij is een zangeres waar je even aan moet wennen doordat zij hemelse zang afwisselt met behoorlijk rauwe uithalen.
Ook Come Into View heeft een funky geluid maar dan met een lome groove. Kjell Larsen levert stevig snijdend gitaarwerk af en er duiken ook nog eens Solution-achtige invloeden in het nummer op door het atmosferische toetsenwerk. No Deal zit overduidelijk in de fusionhoek maar dan een fusiongeluid dat ook de band Gong ten tijden van ‘Shamal’ album uit 1975 kenmerkte. De ballad Too Late klinkt warm en intiem met een kirrende synthesizer. Na zwevende zang zet Sylvi het ook hier weer op een rauw brullen.
Within The Walls is een heerlijk luchtig groovend nummer met vrij rauwe gitaarriffs en Joe Zawinul-achtig toetsenwerk.
In de intieme ballad Left Behind, de afsluiter van het album, zit qua zanglijn een lichte “Both Sides Now” invloed. Een weldadig deinend nummer.

Dit derde album van Ruphus zal de fusion fans wellicht meer aanspreken dan de progrock fans. Toch zou ik de fans van Solution willen aanraden om ook eens naar dit album te gaan luisteren!

https://www.youtube.com/watch?v=5RnuFIuAn0U

Tracklist:
01. Inner Voice
02. Come Into View
03. No Deal
04. Too Late
05. Within The Walls
06. Left Behind

Website: Karisma Records