Recensie: Danny Bryant – The Rage To Survive

 

Danny Bryant - The Rage To Survive

Danny Bryant – The Rage To Survive
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Jazzhaus Records
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Powerbluesgitarist Danny Bryant is sinds een jaar of twintig één van de grootheden in de bluesrockscene. Qua speelstijl staat hij dik met zijn poten in de bluesrock-klei van de 70-er jaren, wat op zijn 12e album ‘Rage To Survive’ al direct vanaf het eerste (titel)nummer te horen is. Vanaf de eerste tonen van het album ook spat de rauwe emotie uit de speakers.

Trouble In Love is bluesrock à la Bad Company en wordt gevolgd door één van de hoogtepunten van het album, de ballad Invisible Me, dat verrassend begint met een mooi trompet intro. Bryant bezingt hier op fraaie wijze wat de CoVid-lockdown met hem als mens en muzikant heeft gedaan.

Rescue Me is soulachtige bluesrock, waarbij Bryant (hij is nu eenmaal geen Paul Rodgers) verrassend goed zingt, waarna het volgende hoogtepunt volgt: Danny Bryant solo (vocaal en akoestische gitaar) in Falling Tears, een classic rock ballad van grote klasse.

Make Me Pay is traditionele bluesrock met, zoals eigenlijk in alle nummers, die enorme emotionele zeggingskracht die je als luisteraar vanaf begin tot eind bij de strot grijpt. Rain Stopped By is een optimistische lovesong en Looking Good is een instrumentaal nummer waarbij Bryant’s gruizige gitaarsound mooi duelleert met de blazerssectie.

Till The Bottle Runs Dry is een Chuck Berry-achtige powerblues, waarna Bryant afsluit met Westport dat verrassenderwijs een remake blijkt te zijn van het fantastische Guntown van het album Temperature Rising uit 2014, maar dan met een geheel nieuwe tekst. Het is een fraaie afsluiter, waarin Bryant nog eens alle registers opentrekt met fantastisch gitaarspel.

Op ‘The Rage To Survive’, geschreven en geproduceerd door Bryant zelf, laat Danny Bryant in 10 nummers blues met een rauw rockrandje horen waar de waarachtigheid en rauwe emotie vanaf spat.

Tracklist:
01. The Rage To Survive
02. Trouble With Love
03. Invisible Me
04. Rescue Me
05. Falling Tears
06. Make Me Pay
07. Rain Stopped Play
08. Looking Good
09. Till The Bottle Runs Dry
10. Westport

Website: https://www.dannybryant.com/