Recensie: The Doobie Brothers – Liberté

 

The Doobie Brothers - Liberté

The Doobie Brothers – Liberté
Format: LP – CD – Digital / Label: Universal
Release: 2021

Tekst: Joop van Rossem

In de zeventiger jaren ging er geen jaar voorbij of The Doobie Brothers kwamen met een nieuwe langspeelplaat op de markt. Die frequentie haalt de inmiddels ruim 50 jaar bestaande band nu allang niet meer, sterker nog: ‘Liberté’ is het eerste verse materiaal sinds elf jaar na het in 2010 verschenen ‘World Gone Crazy’.

Anno 2021 bestaat de groep uit founding members Tom Johnston en Pat Simmons, aangevuld met de ook al sinds 1979 aanwezige John McFee; voor het nieuwe plaatwerk kreeg het trio assistentie van John Shanks, zowel compositorisch als productioneel.

Vorig jaar mocht ik ‘Quadio‘ recenseren, een boxje met daarin de naar mijn mening beste albums van Johnston en co: ‘Toulouse Street, ” The Captain And Me’, ‘What Were Once Vices Are Now Habits’ en ‘Stampede’.

Wie hoopt dat ‘Liberté’ op die platen aansluit (ik dus), moet ik toch licht teleurstellen. Vintage Doobies zult u alleen horen in het heerlijke Don’t Ya Mess With Me, Easy en het prettig funky Just Can’t Do This Alone, niet toevallig met Tom Johnston in de leadvocal.

Opener Oh Mexico, ballad Shine Your Light en The American Dream kunnen de toets der kritiek ook nog wel aan, maar dan is het ook wel klaar; Better Days en Wherever You Go bijvoorbeeld zijn toch voor Doobie-begrippen wel erg luchtig en poppy.

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om alle leadvocalen aan het kenmerkende stemgeluid van Johnston over te laten, Pat Simmons is helaas niet gezegend met een strot die veel indruk maakt.

Jammer, van geen van het dozijn nieuwe liedjes komt ook maar enigszins in de buurt van Long Train Runnin’, China Grove of The Doctor, waardoor deze luisteraar met een onbevredigend gevoel achterblijft.

Tracks:
01. Oh Mexico
02. Better Days
03. Don’t Ya Mess With Me
04. Cannonball
05. Wherever We Go
06. The American Dream
07. Shine Your Light
08. We Are More Than Love
09. Easy
10. Just Can’t Do This Alone
11. Good Thang
12. Amen Old Friend

Website: https://thedoobiebrothers.com/