Recensie: Brandon Isaak – Modern Primitive

 

Brandon Isaak - Modern Primitive

Brandon Isaak – Modern Primitive
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Brandon Isaak uit Whitehorse, Yukon is een Canadese artiest, die uit een zeer muzikaal gezin komt. Zijn ouders waren de eigenaars van diverse folkclubs en zijn vader, Ed, was een fulltime muzikant. Daarnaast logeerde menig bluesartiest bij hen thuis.

Het is dus niet zo gek dat Brandon de muzikale genen van zijn ouders heeft. Hij treedt soms als one-man band op maar ook met een duo, trio of zijn band The Saints Of Swing.

Qua muziek begeeft hij zich op het terrein van de blues en de jazz. Beide muzieksoorten komen er bij Brandon zeer ontspannen swingend uit.

Dus ook op zijn nieuwe album, ‘Modern Primitive’, dat Brandon samen met bassist Keith Picott en producer Conrad Hillis opnam. Brandon bespeelt op het album de gitaar, harmonica, drums, banjo en lap steel, een multi-instrumentalist dus.

Begonnen wordt met de intiem stuwende bluesshuffle Lost love & Loose Women. Een ontspannen swingend nummer met de zacht huilende lap steel van Brandon naast zijn priemende bluesgitaar. In het lui pompende Three Simple Questions komen lichte “Spoon” trekjes voor.

Lucky So n’So is een lui deinende rhythm & blues mambo met lekker sprankelend pianospel. De blues is broeierig aanwezig in I Wish I Did What I Said met zweterig banjo en harmonicaspel. One Too Many Blues doet qua ontspanen swing denken aan Lovin’ Spoonful’s “Daydream”. Intiem, ontspannen en jazzy swingend.

De jazz is ook een aantal keren aanwezig. Zo is Valentine Blues een luchtig groovende “Junglebook” swinger waarin het geluid van Louis Armstrong flink aanwezig is. Dat geldt ook voor Back To New Orleans en I Wanna Swing For Christmas.

De huilend priemende lap steel is dominant aanwezig in de luchtige warme shuffle Something New terwijl Brandon’s gitaar in de bluesshuffle Six Little Letters warm bijt.
Walk That Road Alone is een weemoedig huilende folkballad met het fraaie intieme en doorleefde stemgeluid van Brandon.

Brandon Isaak’s nieuwe album valt aan te raden aan de liefhebbers van intieme rootsmuziek!

Tracklist:
01. Lost Love & Loose Women
02. Three Simple Questions
03. Lucky So n’So
04. Valentine Blues
05. I Wish I Did What I Said
06. One Too Many Blues
07. Something New
08. Six Little Letters
09. Back To New Orleans
10. Walk That Road Alone
11. I Wanna Swing For Christmas

Website: https://www.brandonisaak.ca/