Recensie: Bobby Womack – The Poet II

 

Bobby Womack - The Poet II

Bobby Womack – The Poet II
Format: CD – LP – Digital / Label: ABKCO
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Tweede recente heruitgave van Bobby Womack. Zijn misschien wel bekendste albums opnieuw geremasterd en verkrijgbaar. Volgens het Britse muziektijdschrift NME was dit het beste album van 1984, een bijzonder feit in een jaar met toch wel behoorlijk sterke albums. Denk bijvoorbeeld maar aan het debuut album van The Smiths of de soundtrack die Ry Cooder schreef voor de film Paris Texas.

Dat de titel een vervolg behelst noopt tot een vergelijking tussen beide albums, wat weer de vraag oproept of dat eigenlijk wel klopt? Zijn er eigenlijk wel zoveel overeenkomsten of is de titel een goedkope manier geweest om op te vallen na het succes van deel 1.

Thematisch is er hier geen sprake van nieuwe liefde en verleiding zoals hij op het vorig album had bezongen. Eerder lijkt het verlangen en zoeken naar een nieuwe persoon in het leven het onderwerp te zijn voor dit album. Alsof hij in de tussentijd een relatie had zien bekoelen en zijn gebroken hart via de muziek wilde helen.

Muzikaal gezien verschuift hij in deel twee van R&B naar meer disco invloeden. Up tempo liedjes met de nodige scheuten soul erin. Zeg maar, dansen met de tranen in je ogen door liefdesverdriet. Het verschil is met name dat de ‘Poet II’ een echte groeiplaat is. Zeer langzaam worden de echte juweeltjes onthuld. Waar het vorige album echt knalde moet je als luisteraar hier meer je best doen.

Eindconclusie is dat Womack twee sterke platen toevoegde aan zijn discografie. Een niveau dat hij pas aan het einde van zijn carrière zou terug vinden.

Soulliefhebbers kunnen deze heruitgave niet laten liggen. Dan wel nog een detail dat verder niet zo heel veel met de muziek te maken heeft. Maar deze albumhoes is toch wel een van de lelijkste ooit. De felle kleuren. Het openvallende jasje. De te grote bril. Suikerspin zoet!   

Tracklist:
01. Love Has Finally Come at Last
02. It Takes a Lot of Strength to Say Goodbye
03. Through the Eyes of a Child
04. Surprise Surprise
05. Tryin’ to Get Over You
06. Tell Me Why
07. Who’s Foolin’ Who
08. I Wish I Had Someone to Go Home To
09. American Dream