Recensie: Eric Starczan – Blues-O-Rama

 

Eric Starczan - Blues-O-Rama

Eric Starczan – Blues-O-Rama
Format: CD / Label: Montmorency Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Eric Starczan is een Franse zanger en gitarist met een verleden in bands als Arita en the Vintage Soul Era.

Op dit album doen enkele muziekvrienden mee: Ian Siegal en Jennifer Jordan.

Wat ik je alvast kan vertellen is dat je hier met een prima album te maken hebt waarop Eric twee gezichten laat zien/horen.

In de meeste nummers hangt een broeierige, swamp-achtige, sfeer en die wordt door Eric op een rauwe donkere wijze in muziek omgezet.

De opener Whole Lotta Money is een goed voorbeeld van dat geluid. Een gonzend stampende trage boogie met Eric’s gemeen snijdende slidegitaar en zijn donkere stemgeluid en met Jennifer’s stem is dit een topnummer.

Save My Soul is een bonkende swampboogie met een dreigend rauw geluid en kreunend gitaarwerk. De swampmuskieten zijn ook aanwezig in het broeierig luie You Are Right For Me met een funky geluid, en de onweerstaanbare swamprocker Tipsy Lil Gypsy.

Het andere muzikale gezicht van Eric Starczan klinkt behoorlijk soulvol. You Don’t Belong On This Heart is een intiem swingend nummer waarin Eric bewijst dat hij vokaal ook behoorlijk soulvol kan klinken en de klank van Siegal is niet te missen.

Call Somebody Else gaat meer de kant van de deinende rhythm & blues mambo op. Cry For Me is een zeer diepe soulballad, gezongen door Jennifer, echte top! Zij zingt ook het funky groovende We Gotta Try.

Het titelnummer, Blues-O-Rama, is een uitbundige mix van countryblues en bluesrock met lichte verwijzingen naar Got My Mojo Working.

Het prijsnummer van deze schijf is het onweerstaanbaar swingende Feel It For Yourself.

Dit album van Eric Starczan kan ik aanbevelen aan zowel de liefhebbers van rauwe swampy geluiden als fans van intieme soulblues.

Tracklist:
01. Whole Lotta Money
02. You Don’t Belong On This Heart
03. Save My Soul
04. Call Somebody Else
05. I Wanna Lay Down
06. We Gotta Try
07. Blues-O-Rama
08. Cry For Me
09. Feel It For Yourself
10. You Are Right For Me
11. Tipsy Lil Gypsy