Recensie: Bjørn Berge – Heavy Gauge

 

Bjørn Berge – Heavy Gauge
Format: CD – LP / Label: Blue Mood Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Bjørn Berge is een Noorse gitarist en zanger, die in eigen land een behoorlijk grote naam is en regelmatig in de Noorse hitlijsten te vinden is. Hij heeft inmiddels al veertien soloalbums achter zijn naam staan waarvan ‘Heavy Gauge’ de nieuwste is. Bjørn zou ook nog bekend kunnen zijn als lid van de bands Urban Honk en Vamp.

De meeste nummers op zijn nieuwe album worden solo uitgevoerd. Slechts in een aantal nummers zijn Kjetil Ulland (bas) en Kim Christer Hylland (drums) te horen.

Qua stijl varieert dit album van rauwe stuwende blues tot lome gemoedelijk groovende nummers.

In de categorie “rauwe blues” springt The Wrangler Man er uit. Een akoestisch stuwend bonkende blues waarin Bjørn nog even rauw en fel als altijd klinkt. Hij is ook nog eens gezegend met een donkere, doorleefde, Nick Cave-achtige stem.

Ook I Got It Made is een opwindende pompende blues met fel gitaarwerk. Dat bluesrock ook akoestisch prima kan klinken bewijst de staccato rocker Alone Again, die fel door stampt.

Prijsnummer in deze categorie is het uitzinnig groovende Rip Off. Een stomende funky blues met een donker randje door Bjørn’s stem.

A Matter Of Time is een haast tropische warme groover met lichte reggae trekjes. In het loom swingende Coliseum duiken G. Love-achtige invloeden op naast de gemoedelijk brommende zang van Bjørn. Bound To Ramble is een fraaie intieme broeierige bluesballad evenals Straydog met snijdend slidegitaarspel.

De afsluiter, Bottle Floats, is een donkere folkie ballad van een haast Nick Cave achtige kwaliteit.

Opnieuw bewijst Bjørn Berge zijn klasse. Alleen had het album wel iets langer mogen duren…

Tracklist:
01. The Wrangler Man
02. A Matter Of Time
03. Bound To Ramble
04. I Got It Made
05. Rip Off
06. Straydog
07. Alone Again
08. Coliseum
09. Bottle Floats

Website: Facebook

Hits: 1