Recensie: Alex Lopez – Rising Up

 

Alex Lopez - Rising Up

Alex Lopez – Rising Up
Format: CD – Digital / Label: Maremil
Release: 2021
Tekst: Filip Heidinga

Alex Lopez werd geboren in Cleveland en speelde op jonge leeftijd keyboards. Toen hoorde hij Britse gitaarhelden Eric Clapton en Jimmy Page en stapte over op gitaar. Voor zijn studie verhuisde hij van Ohio naar Florida en daar wordt hij de zanger en gitarist van de rock band Reminiscion voordat hij solo verder gaat.

In september 2013 brengt Lopez zijn eerste album, ‘Back Bedroom Blues’, uit en neemt daarbij de term solo wel heel letterlijk. Lopez produceert het album zelf en speelt ook alle instrumenten en heeft het volledige album zelf geschreven. Live is het uiteraard onmogelijk om alle instrumenten zelf te bespelen en Lopez gaat op zoek naar een live band. Die vind Lopez in Kenny Hoye (keyboards), Steve Roberts (bass) en Kana Leimbach (drums) die zich The Xpress gaan noemen. In 2015 brengt Lopez met The Xpress zijn eerste album uit, ‘Is It a Lie’ genaamd.

Anno 2021 spelen alle leden nog steeds samen en is ‘Rising Up’ het vierde album die zij met z’n vieren opnemen.

Alex Lopez begint het album ‘Rising Up’ met het classic rock nummer Light It Up, een erg lekker begin. Het tempo blijft hoog met Paradise, een nummer met een voortdrijvende beat over een beter leven.

Het titelnummer volgt en is absoluut één van de sterkste nummers van het album. Rising Up bouwt langzaam op en we horen achtergrondzangeressen Latonya Oliver en Dana Merriwether voor het eerst en ook meteen voor het laatst. Oliver en Merriwether voegen soul toe aan dit swingende bluesrock nummer en geven ‘Rising Up’ daarmee een extra laag.

Vanaf de eerste seconden van Not This Time weet je dat dit een slow gitaar blues nummer wordt. Lopez’s gitaar wil soms helemaal los gaan maar hij houdt zich tot het einde van het nummer in. Dan slaat de toon van het album even helemaal om en krijgen we het jazznummer I’m Always Wrong. Zeker geen slecht nummer maar de overgang is nogal groot met de vorige vier nummers.

Hierna knalt er weer een bluesrock nummer je boxen uit. Even Up The Score is duidelijk geïnspireerd door het werk van de band Cream en is naast Rising Up één van de sterkste nummers van het album. Het meest radio vriendelijke nummer is Anymore, een simpel softrock nummer met mooi keyboard werk van Kenny Hoye.

Hierna is het even stil en zet Lopez het akoestische country rock nummer Mountain Rain in. Dan komt de grote verrassing van het album: Blues In My Groove een funky blues nummer waarbij het onmogelijk is om stil te blijven zitten.
Drummer Kana Leimbach begint het volgende nummer Falling en blijft het hele nummer goed te horen met een lekkere beat. Lopez sluit het album vrolijk af met een lach. Smile is een nummer die Lopez al op jonge leeftijd schreef maar nooit goed op de plaat heeft kunnen krijgen, tot nu.

Kortom: Een erg goed bluesrock album van een band die duidelijk al jaren samen speelt.

Tracklist:
01. Light It Up
02. Paradise
03. Rising Up
04. Not This Time
05. I’m Always Wrong
06. Even Up The Score
07. Anymore
08. Mountain Rain
09. Blues In My Groove
10. Falling
11. Smile

Website: Alex Lopez