Review: Sister Sonny – The Bandit Lab

 

Sister Sonny - The Bandit Lab

Sister Sonny – The Bandit Lab
Format: 2LP / Label: Apollon Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik weet niet wat er precies in het Noorse plaatsje Bergen aan de hand is maar er duikt ontzettend vaak een prima band op uit deze plaats. Zoals bijvoorbeeld de band Sister Sonny, een band die in 1994 opgericht werd en die zes albums achter haar naam heeft staan.

Het album ‘The Bandit Lab’ wordt door “kenners” als haar meesterwerk gezien en dit album, oorspronkelijk uit 2001, is nu opnieuw op vinyl uitgebracht zodat vele mensen eens kennis kunnen maken met dit album.

Op het album bestond de band uit Andreas Qvenild (zang, gitaar, bas, drums, pedal steel), Fredrik Færden (keyboards), Lars Christian Heintz (bas), Pedro Carmona-Alvarez (zang) en Stigpluto Wålberg (drums).

Dit vierde album werd geproduceerd door Jørgen Træn, die onder meer bekend is door zijn werk met The Kaizers Orchestra.

Het geluid van Sister Sonny is als zeer avontuurlijk te omschrijven met een belangrijke rol voor psychedelische, spacey klanken. Maar waar ook de nodige invloeden doorheen gemixt zijn zoals progrock, 80’s wave a la Tears For Fears, Talk Talk, Tubeway Army en zelfs The Pet Shop Boys.

Geopend wordt met Rumba Parumba, een warm zwevende mix van intieme prog met zacht tikkende electronics. Ook Sonnyology is voorzien van een intiem zwevend geluid, dat iets meer de psychedelische kant op gaat met zijn huilende synthesizer klanken.
80’s wave is te horen in het broeierige Nothing Amuses The People As A Puppet. Een nummer met fraai galmend gitaarwerk en pompeuze Synthesizer horns scheuten.

Het grimmig groovende Stupid And The Sillver Fox laat een Tubeway Army-achtig geluid horen met grimmig snijdend gitaarwerk en een zwaar ploegende bas. Neon Party is een bizar nummer. Een orgelwals met een zwaar beneveld klinkend orgel. Het geluid van Talk Talk op in het intieme en dromerige Leonard In Drag.

In het Spaanstalige Thank You, Robert wordt gebruik gemaakt van een vastlopend vinyl sample. Burning Teddy klinkt opgewekt a la de electropop van the Pet Shop Boys terwijl Watching A House Burn Down dromerig a la Air klinkt. In het al even dromerige Bugs Dream #2 hoor je zelfs wat Pink Floyd invloeden voorbij komen.

Er gebeurt muzikaal van alles op deze heruitgave van Sister Sonny. Het gebodene op dit album heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de overige albums van deze band.

Tracks:
01. Rumba Parumba
02. Sonnyology
03. Nothing Amuses The People As A Puppet
04. Superpurple
05. Stupid And The Silver Fox
06. Neon Party
07. Leonard In Drag
08. Educating Jimmy
09. Schlafen Zie
10. Thank You, Robert
11. Watching A House Burn Down
12. Girl At The Heart Of My Grief
13. Burning Teddy
14. Cameron
15. Bugs Dream # 2
16. Sickest Move
17. Watchman

Website: https://www.facebook.com/Sister-Sonny-130555516995401/