Een absolute “must have” voor alle bluesrockers!

 

The Pat McManus Band - Full Service Resumed

The Pat McManus Band – Full Service Resumed
Format: CD / Label: Store For Music Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Dit album van de Noordierse band the Pat McManus Band verscheen oorspronkelijk in december 2020 maar is nu opnieuw, als CD(R), verschenen, aangevuld met een viertal bonustracks.

Gitarist, violist en zanger Pat McManus zou bekend kunnen zijn als lid van de band Mamma’s Boys, een band, die, geïnspireerd door de folkrock band Horslips, een aantal albums uitbracht met een prima mix van folk en rock.

Daarna nam Pat drie soloalbums op, één album met Eric McFadden en acht albums met zijn Pat McManus Band, die op dit album verder bestaat uit Paul Faloon (drums) en Marty McDermott (bas).

Het oorspronkelijke album klinkt nog steeds enorm krachtig met een mix van bluesrock en folk.

Doomsday Clock laat gelijk een perfecte mix horen van stevig pompende bluesrock en folkrock invloeden. Het geluid van Pat’s gitaar is hard en snijdend in een Thin Lizzy-achtige rocker.

Vervolgens is Long Haul Trucker een hoekige full power rocker met een rauw en donker geluid, dat afgewisseld wordt met luchtig swingende passages en broeierig brullend gitaarwerk. Bury Me gaat meer de melodieuze rock kant op met de vurig huilende gitaar van Pat in de hoofdrol.

Waiting For A Friend is een rustpunt op het album. Een soulvol zwevende ballad met mystieke Ierse invloeden. Daarna is Rock You een broeierig funky nummer met als motto “if we can’t rock you, nobody will”. De fiddle treedt, al groovend, aan in de hoekige bluesrock shuffle Bang Bang.

De folkinvloeden zijn flink aanwezig in de feestelijke swinger Honey Trap, dat zeer energiek klinkt. Het geluid van Jimi Hendrix is via Pat’s  te horen in het stomende Crystal Sky waarin Pat ook nog eens Flamenco geluiden uit zijn gitaar tovert. De ballads zijn ook flink vertegenwoordigd. Zoals het Thin Lizzy/Gary Moore-achtige Stone Cold Sober.

His Soul Remains With Me is een magistraal mooie solospot van Pat, wiens “fluitende” gitaar het geluid van Roy Buchanan benadert.

Van de bonustracks springt het gemene, furieus rockende Hard Headed Way er op een punky wijze bovenuit.

Ik ben blij, dat dit album van the Pat McManus Band nu in een uitgebreide versie verkrijgbaar is. Een absolute “must have” voor alle bluesrockers!

Tracklist:
01. Doomsday Clock
02. Long Haul Trucker
03. Bury Me
04. Waiting For A Friend
05. Rock You
06. Jump Start My Heart
07. Bang Bang
08. Honey Trap
09. Stone Cold Sober
10. Crystal Sky
11. His Soul Remains With Me
12. Belfast Boy (bonus)
13. Too Little Of You To Love (bonus)
14. Hard Headed Way (bonus)
15. Belfast City Blues (bonus)

Website: Pat McManus