Een soulvol album

 

Santi Debriano - Flash Of The Spirit

Santi Debriano – Flash Of The Spirit
Format: CD / Label: Truth Revolution Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het is zo af en toe best wel lekker om eens van het bluespad af te stappen en dan bijvoorbeeld uit te komen bij de jazz van bassist en gitarist Santi Debriano.

Santi werd in Panama geboren maar groeide op in New York City. Hij is de zoon van latin zanger Alonso Wilson dus is het niet vreemd dat er op zijn vijfde soloalbum latin invloeden terug te vinden zijn.

Constant aanwezig is het soulvolle geluid dat Santi en zijn formatie heeft. Die formatie bestaat naast Santi uit Tommy Campbell (drums), Bill O’Connell (piano), Justin Robinson (altsaxofoon), Andrea Brachfield (fluit), Francisco Mela (drums), Valtinho Anastacio (percussie) en Tim Porter (jazz mandoline).

Een goed voorbeeld van het geluid van Santi Debriano is het openingsnummer van het album, Awesome Blues, dat door Santi’s pompende bas geopend wordt. Het nummer ontvouwt zich tot een uitbundig swingend latinbop nummer met de krachtige soulsaxofoon van Justin Robinson en de dwarrelende fluit van Andrea Brachfield. Een dwingend swingend nummer!

De swingende shuffle Funky New Dorp is een lui groovend nummer met wederom een belangrijke rol voor de ziedende soulsax en de al even krachtige fluit. For Heaven’s Sake (een cover van Billie Holiday) is vervolgens een solonummer van Santi met zijn melodieuze statige bas.

In Toujours Petits is de jazz mandoline van Tim Porter te horen. Een nummer dat zich ontwikkelt van een breekbaar begin, met Santi op gitaar, tot een loom latinjazz nummer. Aangezien Humpty Dumpty een cover van het Ornette Coleman nummer is is het niet vreemd dat er free jazz invloeden in het nummer zitten naast een onweerstaanbare jazzswing.

Na de lome funky latin swinger Natural Causes klinkt ook Ripty Boom funky maar dan op een wijze die aan Dave Brubeck’s Take Five doet denken. Kenny Dorham’s La Mesha krijgt een zeer intieme fluwelen jazz cover en ook Voyage is een cover en wel van Kenny Barron. Dit opgewekt huppelende nummer met de ingenieuze bas van Santi sluit ditalbum af.

Een album, dat soulvol genoeg klinkt om ook de oren van de bluesliefhebbers te kunnen kietelen!

Tracklist:
01. Awesome Blues
02. Funky New Dorp
03. For Heaven’s Sake
04. Beneath The Surface
05. Toujours Petits
06. Humpty Dumpty
07. Natural Causes
08. Ripty Boom
09. La Mesha
10.Voyage