Recensie: Roger Chapman – Life In The Pond

 

Roger Chapman - Life In The Pond

Roger Chapman – Life In The Pond
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

De “Meester Rochelaar” is terug! Na flink wat jaartjes is er eindelijk weer een nieuw soloalbum verschenen van zanger Roger Chapman. Een zanger, die doorbrak met de Britse band Family, die een mix bracht van psychedelische muziek en rock. Nadat die band uiteen viel richtte Roger Chapman samen met Charlie Whitney, the Streetwalkers op, waarmee hij op Pinkpop optrad en de nodige tamboerijnen sloopte.

Daarna begon Roger aan een lange solo carrière met zijn band the Shortlist. Met name in Duitsland was Roger enorm populair. In ons land dook hij op op de hitsingle van Mike Oldfield, Shadows On The Wall.

Roger is inmiddels 79 jaar oud maar heeft qua stem nog niet veel aan kracht ingeboet. Zijn raspende, rochelende, stem is nog steeds uit duizenden te herkennen.

Het album werd opgenomen met gitarist Geoff Whitehorn en multi-instrumentalist Poli Palmer, beiden afkomstig uit the Shortlist en Family.

Het album opent met de luie bluesy shuffle Dark Side Of The Stairs met de lekkere loom swingende piano van Poli Palmer en de bluesy gitaar van Geoff Whitehorn.

Daarna volgt het broeierig groovende The Playtime Is Over waarin een swampy sfeertje hangt en waarin zowel de Stairway To Heaven als de Highway To Hell opduiken. Nightmare #5 is een gonzende donkere rocker en Rabbit Got The Gun een stuwende pomper met een J.J. Cale-achtige loomheid.

Het New Orleans geluid duikt op in Having Us A Honey Moon waarin ook zydeco invloeden terug te vinden zijn. Snake is een cover van het Oscar Brown Jr. nummer The Snake en klinkt lui en funky. Roger laat zijn intieme en breekbare kant horen in de ballad On Lavender Heights. Een nummer van een Tom Waits-achtige schoonheid. Green As Guacamole (GAG) laat daarna een tropisch swingend geluid horen.

Het album wordt op prachtige wijze afgesloten door de powerballad Naughty Child.

Met dit album is Roger Chapman weer helemaal terug. Welcome back, Chappo!

Tracklist:
01. Dark Side Of The Stairs
02. The Playtime Is Over
03. Nightmare #5
04. Rabbit Got The Gun
05. After The Rain
06. Having Us A Honey Moon
07. Snake
08. On Lavender Heights
09. Green Asd Guacamole (GAG)
10. Collar Turned Up
11. Naughty Child

Website: Roger Chapman