Recensie: Ringo Starr – Change The World

 

Ringo-Change-the-World

Ringo Starr – Change The World
Format: CD (EP) – Vinyl – Cassette / Label: Universal Music Enterprises
Release: 2021

Tekst: Filip Heidinga

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Ringo Starr werd in 1940 geboren in Liverpool en is vooral bekend omdat hij, als drummer, bij een lokale band ging spelen in 1962. Met deze band (The Beatles) had Ringo redelijk veel succes totdat de band in 1970 uit elkaar viel. Op hetzelfde moment dat deze band uit elkaar ging begon Ringo´s solocarrière met het album ‘Sentimental Journey’.

In de jaren heeft Ringo wisselend succes met af en toe een top 40 single maar ook singles die helemaal niks doen. Ringo heeft al snel door dat hij het niet red zonder ´a little help from my friends´. Hij is vooral een erg goede drummer maar is niet de beste zanger of tekstschrijver. Dat maakt natuurlijk niks uit, er zijn wel meer artiesten die niet hun eigen materiaal schrijven. Met hulp van verschillende vrienden brengt hij nu al meer dan vijftig jaar regelmatig een nieuw album uit. En met zijn All Starr Band tourt hij nog vaak door Amerika.

Ringo Starr maakte begin dit jaar bekend dat hij voortaan alleen nog maar EP’s gaat uitbrengen en geen volledige albums meer. Het is wel te begrijpen waarom hij dit besloten heeft. Al vele jaren brengt hij elke twee, drie jaar een nieuw album uit zonder echt grote successen.

Zijn albums worden daarbij altijd gevuld met speciale gasten en voor een EP van vier nummers kan je nu eenmaal makkelijker een speciale gast vinden dan voor een volledig album. Tel daarbij op dat veel mensen muziek tegenwoordig digitaal via internet luisteren en het niet meer uitmaakt hoe lang een album duurt. Het lijkt er op dit moment ook nog op dat er meer muziek van Ringo uitkomt dan met de volledige albums. In maart van dit jaar verscheen de EP ‘Zoom In’ en nu is er al een tweede EP.

Ringo begint deze EP met Let’s Change The World en dat klinkt meteen al erg lekker. Steve Lukather en Joseph Williams van Toto schreven het nummer en we horen naast Ringo ook Amy Keys, Zelma Davis, Billy Valentine en Darryl Phinnessee.
Let’s Change The World swingt en rockt en past erg goed bij Ringo’s stem, daarnaast horen we een mooie gitaarsolo en natuurlijk geweldig drumwerk van Ringo.

Just That Way is een nummer met veel reggae invloeden en is geschreven door Ringo en zijn producer Bruce Sugar, waar hij al jaren samen mee schrijft. Van reggae gaan we door naar country met het nummer Coming Undone geschreven door Linda Perry en heeft een mooie gastoptreden van Trombone Shorty.

Ringo sluit deze EP af met de klassieker Rock Around The Clock met dit keer een leuke gastoptreden van Joe Walsh.

Kortom: Met ‘Change The World’ levert Ringo een kort maar zeer veelzijdige EP af met erg leuke gastoptredens. Deze EP zal geen klassieker worden maar is zeer zeker het luisteren waard.

Tracklist:
01. Change The World
02. Just That Way
03. Coming Undone
04. Rock Around The Clock

Website: https://www.ringostarr.com/