Recensie: Pia Beck – Dutch Treats

 

Pia Beck - Dutch Treats – Hot Boogie, Cool Bop And More 1946-1960

Pia Beck – Dutch Treats – Hot Boogie, Cool Bop And More 1946-1960
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Pia Beck hoort tot de top van de Nederlandse boogie woogie

Eerherstel!! Dat is het waar het mij om gaat bij deze recensie. En wel eerherstel voor Pia Beck! Kan iemand mij bijvoorbeeld vertellen waarom de naam Pia Beck nooit opduikt als voorbeelden van Nederlandse boogie woogie pianisten worden opgesomd. Bij Pia Beck werd meestal lacherig gereageerd…oh ja, dat is zij van de Tele Bingo Boogie…

Het is niet voor niets dat Pia door een grootheid als Oscar Peterson de beste jazzpianiste ter wereld werd genoemd.

Pia werd in 1925 in Den Haag geboren en begon in 1945 als zangeres en pianiste in het Miller Sextet.

In 1949 had ze haar eigen combo en scoorde gelijk een dikke hit, Pia’s Boogie. Een nummer waarin zij  haar razendsnelle en rockende kwaliteiten op de piano voor het eerst liet horen.

Ze opende haar eigen pianobar, De Vliegende Hollander in Scheveningen. In 1965 emigreerde ze naar de Spaanse Costa Del Sol om ook daar een pianobar te openen. Toen deze failliet ging stortte ze zich tijdelijk op haar werk als schrijfster van reisgidsen en de makelaardij.

In 1975 maakte ze haar muzikale comeback en bleef actief tot 2003. Zes jaar later overleed zij. Het is wrang dat er een Brits label, Jasmine Records, voor nodig is om een eerbetoon aan Pia Beck te verzorgen.

Op deze verzamelaar kan je Pia volop tekeer horen gaan op haar piano. Zodra zij zich energiek op de boogie woogie stortte kon zij zich moeiteloos meten met een Rob Hoeke, een Rob Agerbeek of een Jaap Dekker.

De eerder genoemde Pia’s Boogie, de sprankelende mix van jazz en boogie woogie in My Guy’s Come Back, Beat Me Pia Eight To The Bar (met zang van Eddy Doorenbos) en de razende boogie woogie The Flight Of The Bumble Bee zijn daar prima voorbeelden van.

Naast de boogie woogie komt ook de jazz kant van Pia aan bod. Die is meestal wat aan de zoete, gladde kant, zodat Pia gevaarlijk als Doris Day ging klinken.
Maar ook bij de jazznummers zit een aantal swingers. Pretty Eyed Baby is een uitbundige swinger in de beste Louis Prima traditie, Oh! Lady Be Good een bizarre swinger met Hawaii gitaar en Haven’t Got A Worry een uptempo jazzswinger.

Een zeer terecht eerbetoon aan the Flying Dutchess, Pia Beck.

En onthoud het nu…Pia Beck hoort tot de top van de Nederlandse boogie woogie.

Website: https://jasmine-records.co.uk