Liraz – Zan
Format: CD / Label: Glitterbeat – Xango Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een goed voorbeeld van “muziek verbroedert” is het tweede album van zangeres en actrice Liraz. Zij werd in Iran geboren als Liraz Charhi en verhuisde met haar familie naar Israël in de jaren ‘70. Een op zich opmerkelijk feit aangezien Iran en Israël nu niet bepaald als “vriendjes” te boek staan.

Nog opmerkelijker is haar tweede album, dat in het geheim werd opgenomen met Iraanse muzikanten. Deze muzikanten geven hierdoor dit album een mystiek geluid, dat vermengd is met pop, funk, dance en zelfs disco klanken.

Liraz wordt op het album bijgestaan door Raman Loveworld (zang(), Babak Shirvani (Baglama, beter bekend als de saz), Amir Sadat (bas), Un Brauner Kinrot (bas, gitaar, Baglama, keyboards), Ira Raviv (drums), Yuval Garin (drums), Ilan Smilan (gitaar), Erez Munk (percussie) en Uri Shefi (viool).

Liraz zingt het album in Farsi dialect en haar stem zit vol emotie en drama, krachtig en soms zeer breekbaar.

In het openingsnummer Zan Bezan brengt ze de boodschap dat Iraanse vrouwen zich de mond niet laten snoeren. In de bijbehorende clip werpen de vrouwen hun boerka dan ook af. Dit verpakt in een nummer vol wiegende Iraanse grooves met een snerpende synthesizer, funky gitaar, stemmige viool en de zeer overtuigende krachtige stem van Liraz.

Injah is een mystiek swingend Iraanse popnummer met het snijdende geluid van de Baglama. Liraz klinkt hier vokaal als een jubelende variant op Kate Bush.
De zwoele heupwieger Joon Joon heeft ietwat te lijden onder het goedkope synthesizergeluid, dat doet terugdenken aan de videospelletjes uit de 80’s. Het minst overtuigende nummer is Shab Gerye, een akelig zoet nummer dat zo zou kunnen meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

Gelukkig maakt de Iraanse funk in Mastam daarna weer veel goed met een vet blubberende bas en een hoog buikdans gehalte. In Bia Bia duiken disco geluiden op. Een vernuftige mix van Iraanse muziek en syn-disco. Hala is klinkt vervolgens behoorlijk krachtig en opzwepend.

Nafas is verpakt in een dub achtig triphop geluid waarin de zang van Liraz prima gedijt. De afsluiter Lalai – Lalabye is het hoogtepunt van het album. De zang van Liraz klinkt hier zeer emotioneel, verpakt in een mysterieus zwevend new age-achtig geluid.

Dansbare ritmes en emotionele songs gaan hier prima hand in hand op dit prachtige tweede album van Liraz.

Tracklist:
01. Zan Bezan
02. Injah
03. Dolate Eshg
04. Joon Joon
05. Shab Gerye
06. Mastam
07. Bia Bia
08. Hala
09. Nafas
10. Lalai – Lalabye

Website: Facebook

Hits: 1