Recensie: Half Deaf Clatch – A Secret Life

 

Half Deaf Clatch - A Secret Life

Half Deaf Clatch – A Secret Life
Format: CD – Digital / Label: Speak Up Recordings
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Wat voor verhalen zouden er los komen als bomen konden praten? Met dit vraagstuk houdt de Britse singer-songwriter Half Deaf Clatch (a.k.a. Andrew McLatchie) zich op zijn nieuwste album bezig.

McLatchie is al jaren bezig en was al menig keer finalist bij zowel de British Blues Awards en de UK Blues Awards.

Op zijn nieuwste album ligt de nadruk vooral op een donker folky geluid. Donker, weemoedig en melancholisch waarin de cello ook een zeer belangrijke rol speelt.

Qua stijl moet je denken aan het breekbare geluid van de legendarische Nick Drake maar zeer zeker ook aan Tom Waits. En dat komt met name door het zeer gebroken, rauwe, stemgeluid van McLatchie.

Het album begint zeer melancholisch met het weemoedige en instrumentale Taproot met een statige cello en breekbare akoestische slide. De sfeer blijft vervolgens melancholisch in het zacht bonkende Sylvan waarin de stem van McLatchie behoorlijk gromt.

In Outlaw is het geluid wat meer bluesy in een snijdend, hoekig nummer met een krassende en pompende cello en een bluesy slidegitaar.

De rest van de nummers zitten allemaal in de donkere slepende hoek zoals War met zijn onderkoelde banjo en statige cello en het weemoedige Raven met zacht huilend gitaarwerk en indringende cello.

Half Deaf Clatch ontpopt zich op dit zeer stemmige album als  de enige echte “trees whisperer”.

Tracks:
01. Taproot
02. Sylvan
03. Storm
04. Petrichor
05. Outalw
06. War
07. Garden
08. Raven
09. Winter
10. Renewal

Website: https://www.halfdeafclatch.com/