Recensie: Donna Herula – Bang At The Door

 

Donna Herula - Bang At The Door

Donna Herula – Bang At The Door
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het wordt hoog tijd dat de Amerikaanse zangeres-gitariste Donna Herula met haar derde album ook in ons land eens gaat doorbreken.

In eigen land is zij namelijk al een gevestigde bluesnaam, die in 2016 werd opgenomen in de Chicago Blues Hall Of Fame.

Haar nieuwste album staat, net zoals de twee voorgaande albums, vol met heerlijke intieme, grotendeels, akoestische blues waarbij je kunt gaan denken aan het werk van bijvoorbeeld Rory Block of Bonnie Raitt.

Op het album krijgt Donna hulp van Anne Harris (fiddle), Daryl Davis (piano), Bill Newton (harmonica), Tony Nardiello (zang, gitaar), Doug Hammer (piano), FJ Ventre (contrabas), Dana Thalheimer (drums), Tony Pons (trompet) en producer Jon Shain (mandoline).

Een goed voorbeeld van het ontspannen bluesgeluid van Donna is de opener Bang At The Door met Donna’s zacht priemende Resonator gitaar.

Pass The Biscuits is een luie shuffle met Doug Hammer’s soepel swingende piano en de Mexicana trompet van Tony Pons. Tony Nardiello treedt aan voor een vocaal duet in het lui pompende Can’t Wait To See My Baby. Ook is hij aanwezig, dit keer op de akoestische gitaar, in de breekbare folky ballad Promise Me.

In Not Lookin’ Baby gaat Donna op de rokerige jazzy bluestoer met heerlijk basspel van FJ Ventre en jazzy pianowerk van Doug Hammer. Zijn piano swingt uitbundig verder in de pompende shuffle I Got No Way Home waarin de kreunende harmonica van Bill Newton ook een voorname rol speelt.

Donna’s spel op de Resonator staat centraal in het instrumentale Black Ice en Something’s Wrong With My Baby. Fixin’ To Die is een felle cover van het Booker T. Washington White nummer gevolgd door een intieme cover van Lucinda Williams’ Jackson.

Donna sluit het album loom stuwend af met een cover van Willie Johnson’s The Soul Of A Man.

Donna Herula mengt op haar nieuwe album op zeer aangename wijze intieme blues en folk en is daarom een absolute aanrader voor de fans van zowel de blues als Americana.

Tracklist:
01. Bang At The Door
02. Pass The Biscuits
03. Can’t Wait To See My Baby
04. Promise Me
05. Not Lookin’ Back
06. I Got No Way Home
07. Black Ice
08. Fixin’ To Die
09. Jackson
10. Movin’ Back Home
11. Got What I Deserve
12. Who’s Been Cookin’ In My Kitchen
13. Something’s Wrong With My Baby
14. The Soul Of A Man

Website: Donna Herula