Recensie: Bobby Womack – The Poet

 

Bobby Womack - The Poet

Bobby Womack – The Poet
Format: CD – LP – Digital / Label: ABKCO
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

Wie was Bobby Womack ook alweer? Waarom kennen we de man en zijn muziek eigenlijk niet meer zo goed? Een goede vraag die nu met de heruitgave van zijn twee bekendste albums misschien beantwoorden kunnen worden. ‘The Poet’ I en II verschenen afgelopen maand in zowel fysieke als digitale vorm.

Womack kende een lange carrière met veel hoogte als dieptepunten. Hij begon als gitarist voor de Valentinos’, in die periode begeleide hij ook soul legende Sam Cooke. Vanaf eind jaren zestig speelde hij als sessiemuzikant bij Aretha Franklin en Janis Joplin! Met wisselend succes volgde er diverse solo albums. Een van zijn grote hits was de soundtrack ‘Across 110th Street’. Nog veel later zong hij nog bij de cartoon band Gorillaz.

Ook worstelde hij lang met een cocaïne en alcohol verslaving. Op latere leeftijd had hij dan ook nog te maken met een variëteit aan gezondheidsproblemen zoals prostaatkanker, diabetes en Alzheimer. Womack overleed op 27 Juni 2014, hij werd maar 70 jaar oud.  

De poëet laat zich op deze plaat van twee kanten zien. Allereerst als verliefde man die door cupido is geraakt, de hele wereld mag weten dat hij verliefd is. Om op de zogenoemde B-kant te zingen over romantiek, seks en verleiding. Of hoe verlangen en lust de liefde soms de liefde nog ingewikkelder maakt.

Voor de luisteraar die zijn muziek graag rauw hoort zonder al te veel opsmuk, is hier aan het verkeerde adres. Deze mengeling van disco en soul is verfijnd en subtiel. Warmbloedige muziek die met oog voor detail gecomponeerd is. Misschien zo subtiel dat het album in eerste instantie wat onopvallend voorbij gaat. Bij nadere inspectie komen de echte juweeltjes langzaam tevoorschijn.

Al met al een terechte klassieker die niet mag ontbreken in de verzameling van iedereen die houdt van soul en/of popmuziek. Een indrukwekkend eerste deel uit dit tweeluik. De recensie van deel twee volgt ook nog op deze website.  

Tracklist:
01. So Many Sides of You
02. Lay Some Lovin’ On Me
03. Secrets
04. Just My Imagination
05. Stand Up
06. Games
07. If You Think You’re Lonely Now
08. Where Do We Go From Here

Hits: 6