Recensie: Various Artists – Whip Masters Instrumentals Volume 1

 

Various Artists - Whip Masters Instrumentals Volume 1 (30 Stylized Instrumentals, Fast-Paced, Evocative And Lashed With Tension)

Various Artists – Whip Masters Instrumentals Volume 1
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Rock & roll of rhythm & blues lekker hard en ongepolijst

Het Atomicat label is een nieuwe serie gestart en dat is altijd goed nieuws! Dit keer gaan we aan de Whip Masters Instrumentals en dat wil zoveel zeggen dat we met ontzettend rauwe instrumentals te maken hebben uit de hoek van de rock & roll, rhythm & blues en garagepunk.

Het merendeel van de bands en artiesten op dit album is ontzettend obscuur.

Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van the Pharoahs, die met hun Jack-Knife een gemeen bijtende gitaarrocker afleveren. Ook The Rockin’ Belmark is bij mij totaal onbekend. Zij/Hij pinigt je met de naargeestige garage rhythm & blues van Torture Rock.

Ook in de naargeestige hoek zitten the Frantics met hun The Whip met een pompend garage geluid, the Whips met Yes Master, dat als een ADHD Spaghetti Western soundtrack klinkt en het bijtende Slave Girl van Ray Ether uit Canada.

Gelukkig is de altijd keurige Bill Haley met zijn Comets aanwezig met zijn nette rock & roll in Goofin’ Around. Billy Mure’s Supersonic Guitars klinken in Firecrackers als Link Wray on speed. Space Man met Jimmy Bryant klinkt in Cave Man Love als een lui swingende holbewoner.

Bijzonder is de aanwezigheid van twee acts uit het voormalig Joegoslavië. De eerste Bijele Strijele klinkt in Strijele ontzettend smerig op een garagepunk-achtige wijze en gitarist Urban Zotel gaat in Blastin’ Off aan de countryswing. Bo Diddley is ook aanwezig met Bo’s Bounce, dat in een bad vol galm gedompeld is.

Uit de rhythm & blues hoek springen Chuck Higgins met zijn lome The Rooster, pianiste Hadda Brooks met haar vurige rockende Teenage Boogie en de harde honkende sax van Chuck Alaimo in Leap Frog er uit.

Het absolute prijsnummer op deze verzamelaar is Whippy Wow van the Flamethrowers, een supersmerig garagepunk nummer met een zwiepende harde gitaar.

Als je je rock & roll of rhythm & blues lekker hard en ongepolijst wilt hebben kan je onmogelijk om deze prima verzamelaar heen!

Various Artists - Whip Masters Instrumentals Volume 1 (30 Stylized Instrumentals, Fast-Paced, Evocative And Lashed With Tension) back