Recensie: Various Artists – The Ten Commandments Of Rock ‘N’ Roll – Three

 

Various Artists – The Ten Commandments Of Rock ‘N’ Roll – Three
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het Atomicat label komt opnieuw met een aantal “rock ‘n’ roll geboden” onder het motto “weersta de muziek van de duivel en ga uit je dak met de rock ‘n’ roll”! En dat gaat met deze verzamelaar zeer zeker gebeuren want hij is gevuld met maar liefst 30 rock ‘n’ roll geboden, die je speakers absoluut aan het trillen gaan krijgen.

De songs op dit album zijn onderverdeeld in twee kampen. Het ene kamp met songs over geld en het andere kamp met songs over auto’s.

Little Richard opent het geldkamp met Get Rich Quick, een lui pompende shuffle met een “Shake Rattle & Roll” drive. Jimmy Dell vormde ooit met Duane Eddy een duo en is hier solo te horen met I’ve Got A Dollar,een hoekig pompend rockabilly nummer.

Bernice Gooden levert samen met het orkest van Ernie Freeman een swingend bigband nummer af met Penny Nickel Dime Quarter (On A Teenage Date). De doo wop formatie the Du Droppers zijn in het luie bluesy Dead Broke compleet platzak.

Ook Ray Charles maakt zich zorgen over geld in de jazzy shuffle Greenbacks. De bassist van Ike Turner’s Kings Of Rhythm, Jessie Knight, droomt al pompend over Nothing But Money.
De legendarische zanger Johnny Ace blijkt in het intieme No Money ook totaal blut te zijn.

Jennell Hawkins klinkt zowel hebberig als soulvol in het superswingende Money (That’s What I Want).

The Blue Diamonds, niet te verwarren met de Nederlandse Blue Diamonds, zijn te horen in de pompende pianoboogie No Money en Charlie Rich mijmert over Easy Money in een lui, enigszins Ernie K-Doe achtig nummer.

De categorie “auto’s” wordt vertegenwoordigd door o.a. Jackie Lee Cochran met de wilde rockabilly van Buy A Car, het lui boppende 55 Chevy van de obscure Hoyt Stevenson, de swingende big band rhythm & blues van Paul (Bad) Bascomb in Pink Cadillac en het pompende T Model Boogie van Rosco Gordon.

Ik ga mij zeer zeker houden aan deze prachtige rock ‘n’ roll geboden!

 

Hits: 0