Recensie: Various Artists – Cliffie Stone The Legendary Capitol Records Double Bassist And More!

 

Various Artists - Cliffie Stone The Legendary Capitol Records Double Bassist And More!

Various Artists – Cliffie Stone The Legendary Capitol Records Double Bassist And More!
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een behoorlijk invloedrijke, vooral studio, bassist

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van bassist Cliffie Stone had gehoord maar na flink graven in zijn muzikale verleden ben ik er achter gekomen dat we hier te maken hebben met een behoorlijk invloedrijke, vooral studio, bassist, die zijn diensten aan een groot aantal country en rockabilly artiesten verleende.

Hij was voornamelijk actief op het Capitol label en dan in de genres country en rockabilly,. Deze ruim 150 kilo wegende muzikant was ook nog eens bandleider van wel 5 bands, had zijn eigen platenlabel en verscheen in vele TV programma’s.

Op deze Atomicat verzamelaar zijn opnames uit de periode van 1947 tot en met 1958 verzameld.

Het eerste deel van de verzamelaar bestaat uit nummers die Cliffie Stone onder zijn eigen naam uitbracht, bijgestaan door of zijn Hepcats, of zijn Hometown Jamboree Gang of zijn orkest.

Begonnen wordt met een behoorlijk opgevoerde Western Swing versie van de klassieker Blue Moon Of Kentucky, gevolgd door de loom swingende boogie Jump Rope Boogie met jazzy gitaarwerk.

Sugar Rock ‘n’ Roll is een loom boppend nummer met een saxofoon en trombone in de hoofdrollen. Dirty Dishes is daarna een opgewekte countrydancer met vrolijk krassende fiddle en dartelende steelgitaar. In Tennessee Central, gezongen door Terry Preston, duiken dixieland invloeden op.

De rest van het album bestaat uit nummers waarop de staande bas van Cliffie Stone te horen is.

De twee Tex Ritter nummers, I’ve Got Five Dollars And It’s Saturday Night en Boogie Woogie Cowboy springen er uit. Vooral Boogie Woogie Cowboy is een prachtnummer, loom boppend met een diepe twangitaar.

Merril Moore, een boogie woogie pianist, die van grote invloed op Jerry Lee Lewis was, levert de spetterende boogie woogie swinger King Porter Stomp af. Jeanne Gayle klinkt lekker loom in de rhythm & blues shuffle Bim Bam Baby. Bob Roubian klinkt al even loom in zijn cover van Blue Suede Shoes.

Jeanne Gayle is nogmaals aanwezig met Mr. Fly-By-Night, een pompende mix van country en rockabilly. Jimmy Bryant was een gitarist, die hevig door Django Reinhardt beïnvloed was en dat is goed te horen in Frettin’ Fingers.

I Don’t Know van Tennessee Ernie Ford is vooral bekend in de uitvoering van the Blues Brothers en werd geschreven door Willie Mabon.

De naam Cliffie Stone zullen we door dit prima overzichtsalbum niet snel weer vergeten!

Various Artists - Cliffie Stone The Legendary Capitol Records Double Bassist And More!-back