Martin Barre – 50 Years Of Jethro Tull
Format: 2CD Label: The Store For Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ook gitarist Martin Barre staat stil  bij het 50-jarige jubileum van Jethro Tull. Hij volgde in 1968 gitarist Mick Abrahams op en bleef tot en met 2012 bij Jethro Tull.

Het jubileum viert hij door middel van een dubbel cd. Twee cd’s met twee totaal verschillende gezichten. Schijf 1 is de rockschijf en schijf 2 gaat meer de intieme folk kant op.

 

Martin wordt geholpen door Alan Thomson (bas), Dan Crisp (zang, gitaar), Darry Todd (drums), Paddy Blight (bas), Josiah J. (keyboards), Frank Mead (gitaar) en Alex Hart, Becca Langsford en John Carter (zang).

Het mooie van deze dubbelaar is dat Martin Barre niet gekozen heeft om de Tull nummers klakkeloos na te spelen maar er een eigen draai  aan geeft.

Zo is de opener van schijf 1, My Sunday Feeling, verandert in een loom jazzy swingend nummer met prima zang van Dan Crisp, die dit op een originele wijze doet.

Natuurlijk kan je niet om het vertrouwde Tull geluid heen. Zo klinkt in For A Thousand Mothers de oh zo vertrouwde mix van rock en folk en duikt de blues op in het funky Hymn 43. Love Story is daarentegen getransformeerd tot een intiem nummer. Martin laat zijn gitaar flink vlammen in Back To The Family en de lui bonkende bluesrocker New Day Yesterday.

Het geluid verandert drastisch op schijf 2. Daar gaat Martin vooral op de intieme folk toer met een hoofdrol voor zangeres Becca Langsford.

Zo is Life Is A Long Song een heerlijk intiem folknummer en is de ultieme Tull klassieker Locomotive Breath hier te horen in een mix van folk en blues (die slidegitaar!). The Ԝaking Edge klinkt vervolgens weL erg als Simon & Garfunkel.

Er wordt op schijf 2 echter ook ge(folk)rockt zoals in Under Ԝraps en Slow Marching Band.

Als bonustracks keert het vertrouwde Tull geluid weer in volle glorie terug in nummers als Bungle In The Jungle en Heavy Horses.

Martin Barre heeft, net als zijn voorganger Mick Abrahams dat al eerder deed, een album uitgebracht waarop hij het Jethro Tull op een prima wijze alle eer aandoet.

Tracklist:
Disc 1:
01. My Sunday Feeling
02. For A Thousand Mothers
03. Hymn 43
04. Love Story
05. Sealion
06. Song For Jeffrey
07. Back To The Family
08. Nothing To Say
09. Hunting Girl
10. Teacher
11. Steel Monkey
12. Nothing Is Easy
13. Neԝ Day Yesterday

Disc 2:
01. Ԝond’ring Around
02. Someday The Sun Ԝon’t Shine
03. Life Is A Long Song
04. Cheap Day Return
05. Under Ԝraps
06. One Ԝhite Duck
07. Still Loving You Tonight
08. The Ԝaking Edge
09. Home
10. Locomotive Breath
11. Sloԝ Marching Band
12. Ԝarchild (Bpnus)
13. Bungle In The Jungle (Bonus)
14. Heavy Horses (Bonus)
15. Songs From The Ԝood (Bonus)

Website: Martin Barre