Francie Conway – Hidden Gems
Format: CD – LP – Digital / Label: Satellite
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Ondanks het feit dat Francie Conwayal sinds het begin van de jaren ’70 actief is in het muziekwereldje, is zijn naam nooit echt bekend geworden. De in het Ierse Kerry geboren maar in Dublin woonachtige zanger/gitarist/componsist/producer maakte aan het begin van zijn muzikale loopbaan deel uit van Clutch; het grote aantal hulptroepen maakt duidelijk dat hij een gewaardeerde collega is.

Zo’n beetje de hele line-up van de band Argent inclusief Russ Ballard, Chris White (Zombies), Tim Renwick (Sutherland Brothers & Quiver, Mike & The Mechanics, Pink Floyd) en onze eigen Jan Akkerman zijn allemaal komen opdraven ter realisatie van dit album. Het resultaat is een pretentieloos maar wel lekker folky rockalbum, aan het tape toevertrouwd in studio’s in Zwitserland, Engeland en Ierland.

Het zaadje voor de plaat werd gezaaid in maart 2019 toen The Zombies werden opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame, waar Conway en zijn oude kameraad White elkaar troffen en de afspraken werden gemaakt om gezamenlijk op te trekken voor ‘Hidden Gems’.

Niet alle gems beklijven maar dat geldt wel voor de heerlijke, radiovriendelijke rocker Something I Heard, de mooie poppy ballad Today More Than Ever, de rootsy rockende The Last Outlaw, toekomstige live-favoriet Do You Want To Make Love en de fraaie Iers-getinte popballad Somewhere In Heaven.  

Opvallende liedjes zijn ook Broken Shoes, een nummer van Cornelis Vreeswijk (De Ballade Van de Kapotte Schoenen) waarop Akkerman en Siard de Jong (viool) meespelen en Hold Your Head Up, de oude Argent-hit die hier goed gedijt in een akoestische versie met een Iers sausje door de fiddle van Gerry O’Connor.

Tracklist:
01. Outbreak Of Peace
02. Something I Heard
03. Today More Than Ever
04. The Last Outlaw
05. Do You Want To Make Love
06. Up Against The Wall Again
07. One Night Love
08. Rock On
09. Broken Shoes
10. Somewhere in Heaven
11. Hold Your Head Up
12. Still There
13. The Troubadour
14. Swampman Blues (live 1974)

Website: Francie Conway

Hits: 3