Recensie: Dave Thomas – One More Mile

 

Dave Thomas – One More Mile
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Blonde On Blonde
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

De in Wales geboren zanger/gitarist Dave Thomas zette zijn eerste muzikale stappen met de progrock band Blonde On Blonde, maar al gauw ging Thomas zijn eigen weg richting folk, rock, blues en roots muziek. Hij toerde jarenlang door de UK met zijn Dave Thomas Blues Band en zit inmiddels 50 jaar in de muziek. Tijd om eens terug te kijken. ‘One More Mile’ is het eerste van drie albums, waarop Dave Thomas dat doet.

Op One More Mile’ zijn songs van drie verschillende sessions te horen van zo’n 20 jaar geleden, 10 jaar geleden en recentere opnamen.

De eerste vier nummers op het album dateren van een sessie met een aantal muzikale vrienden met Chicago blues songs. Dat begint meteen goed met BB King’s sowblues It’s My Own Fault, prachtig gezongen door Thomas, die over een mooie soepele bluesstem beschikt. Het nummer features de blazerssectie van de Travis Haddix Band (Norman Tischles, saxes en Jeff Hager, trompet), die er in het tweede nummer nog eens flink inkleunen in het funky I Like My Chicken Fried. Vervolgens schittert Thomas zelf op mondharmonica in de James Cotton-cover One More Mile To Go en wordt het vierluik afgesloten  met de soulblues Poor Boy.

De tweede episode op het album bestaat uit drie nummers, die geschreven zijn door de Canadese songwriter Tony Henderson en in Ierland zijn opgenomen door multi-instrumentalist Declan Sinnot (ex-Christie Moore).
Op deze drie akoestische folkbluessongs bespeelt Sinnot alle instrumenten, behalve de vocalen en de mondharmonica, die Dave Thomas voor zijn rekening neemt.
De eerste van de drie songs is een lekker luie acoustic blues, I Want The Blues. Daarna volgt het fraaie sonnet You Danced In My Kitchen dat een prachtige Keltische uitvoering krijgt. Nog mooier is There’s A Train, een eenzame ballade met prachtig gitaar- en mandolinewerk van Sinnot en de mooie stem van Thomas.

Dave Thomas’ zang is sowieso een heel sterk punt van hem, want hij past zich moeiteloos aan de psychedelische trip naar een studio in Bristol, die hij zo’n jaar of twintig geleden maakte om drie nummers op te nemen met de heavy bluesrock band The Groundhogs. Thomas’ vocals passen prima in het psychedelische Garden, met dito gitaargeweld, in het heavy Eccentric Man, dat zo van een Jimi Hendrix Experience-album kan zijn weggelopen en in de punkblues Strange Town.

‘One More Mile’ is het eerste album van een drieluik, waarin Dave Thomas laat horen een prima zanger/gitarist te zijn die zich in meerdere genres binnen de blues, folk en rootsmuziek beweegt. De verwachtingen voor de resterende twee albums van het drieluik zijn dan ook hoog gespannen.   

Tracks:
01. It’s My Own Fault
02. I Like My Chicken Fried
03. One More Mile To Go
04. Poor Boy
05. I Want The Blues
06. You Danced In My Kitchen
07. There’s A Train
08. Garden
09. Eccentric Man
10. Strange Town

Website: Dave Thomas

Hits: 3