Black Paisley – Rambler
Format: CD – LP / Label: Spinnup
Release: 2020

Tekst: John Buis

De Zweedse band Black Paisley heeft er in haar korte bestaan (sinds 2015) geen gras over laten groeien, ‘Rambler’ is al weer het derde album van de band. Voor het nieuwe album is de bezetting aangevuld met gitarist Franco Snatunione, die vanaf eind jaren ‘80 al actief is bij de hardrock/glam metal formatie Electric Boys.

Het recept van de band mag bekend zijn: pakkende melodieën, vette gitaarriffs welke afgewisseld worden met flashy solo’s en aanstekelijke uptempo rockers met een hoog meebrul gehalte.

Ten opzichte van met name het eerste album klinkt Black Paisley anno 2020 meer vintage en frisser dan ooit, zonder zich te verliezen in een te gepolijst geluid of commercieel uitverkoop te houden.

De muziek van de band uit Stockholm kent de nodige raakvlakken met het werk van Thunder, Dead Daisies en oude Whitesnake en Aorosmith, een beetje degelijk maar met een voldoende rauw randje om de muziek spannend te maken en te houden. De prettig in het gehoor liggende stem van zanger (en gitarist) Stefan Blomqvist en de vocale ondersteuning van Santonione dragen in belangrijke mate bij aan het succes van ‘Rambler’.

In opener Damned zijn duidelijke verwijzingen naar de beukende grooves uit ‘Burn It Down’ van de al eerder genoemde Dead Daisies te horen. Met Without Us, Higher Love, Take Me To The River en Give It Up vliegen de aanstekelijke nummers je in rap tempo om de oren.

Het rustige, bluesy Falling is een duidelijke ode aan wijlen Gary Moore, zowel in de bijtitel (The Ballad Of Mary Goore) als in toon (typische bluesy Gary Moore uithalen). Het nummer zou in z’n eigen oeuvre niet hebben misstaan.

Het album is met ruim 31 minuten een beetje aan de korte kant, daar staat tegenover dat ‘Rambler’ geen moment van zwakte kent.

Tracklist:
01. Damned
02. Without Us
03. Higher Love
04. Save the Best
05. Timeless Child
06. Take Me To the River
07. Falling
08. Give It Up

Line-up:
Stefan Blomqvist – Lead vocals and guitar
Franco Santunione – Guitars
Jan Emanuelsson – Bass
Robert Karaszi – Drums and Percussion

Website: Black Paisley