Recensie: Styx – Crash Of The Crown

 

Styx - Crash Of The Crown

Styx – Crash Of The Crown
Format: CD – LP – Digital / Label: Alpha Dog 2T -UMe – Universal
Release: 2021
Tekst: Joop van Rossem

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Het zijn fijne tijden voor liefhebbers van de Amerikaanse band Styx: hun voormalige zanger Dennis DeYoung bracht op de valreep van 2020 zijn geweldige album ’26 East, vol.1’ uit (zie recensie), waarvan volume 2 elk moment in de winkel zal liggen.

Moederband Styx komt nu met een opvolger voor het prachtige album ‘The Mission’ dat in 2017 het levenslicht zag. Net als die voorganger kan het nieuwe ‘Crash Of The Crown’ de vergelijking met klassieke werken als ‘The Grand Illusion’ (1977) en ‘Pieces Of Eight’ (1978) aan, hoewel de line-up in de achterliggende kleine 50 jaar niet meer dezelfde is als op die klassiekers.

James Young (gitaar, zang) en Chuck Panozzo (bas, zang) zijn nog de enige oerleden, zanger/gitarist Tommy Shaw maakt sinds 1976 deel uit van de groep, terwijl drummer Todd Sucherman, zanger/toetsenist Lawrence Gowan en Ricky Phillips (Ex-Babys/Bad English, bas, gitaar, zang) in een later stadium aansloten.

Voor de Styx-sound heeft dat weinig consequenties want nog altijd levert het zestal op hun 16e studioalbum geweldige licht proggy rocksongs waarin de (harmonie)zang een belangrijk vormt.

Creatief zat de band ogenschijnlijk ook prima in haar vel: maar liefst 15 nieuwe songs werden aan de muze ontworsteld en daar zitten diverse kandidaten bij voor een toekomstige verzamelaar.

Die ouderwets messcherpe vocalen zijn te horen in het prachtige up tempo rockende To Those, het lekkere proggy A Monster, Reveries, Pink Floyd komt om de hoek kijken in Hold Back The Darkness, Save Us From Ourselves (met geluidsfragmenten van een speech van Winston Churchill erin verwerkt) is een hele fijne rechttoe-rechtaan-rocker, Our Wonderful Lives is een akoestische oorwurm en Sound The Alarm is het type liedje waarmee ze in seventies een hit zouden hebben gescoord.

In deze topvorm kan Styx nog jaren mee of zoals ze het zelf verwoorden in de eerste tekstregel van openingsnummer The Fight Of Our Lives: “We will not give in !”

Tracklist:
01. The Fight Of Our Lives
02. A Monster
03. Reveries
04. Hold Back The Darkness
05. Save Us From Ourselves
06. Crash Of The Crown
07. Our Wonderful Lives
08. Common Ground
10. Long Live The King
11. Lost At Sea
12. Coming Out The Other Side
13. To Those
14. Another Farewell
15. Stream

Website: Styx