Recensie: Various Artists – Led Zeppelin In Jazz – A Jazz Tribute To Led Zeppelin

 

Various Artists - Led Zeppelin In Jazz – A Jazz Tribute To Led Zeppelin

Various Artists – Led Zeppelin In Jazz – A Jazz Tribute To Led Zeppelin
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Wagram Music Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

En nu, iets heel anders….

Led Zeppelin nummers in een avontuurlijk jazz (en soms blues) jasje.

Op deze verzamelaar op het Wagram Music label staat een aantal artiesten/bands waarvan je nu niet gelijk zou verwachten dat ze zich aan Led Zeppelin covers zou wagen.

Gelukkig hebben ze dit wel gedaan met een zeer verrassend en vaak indrukwekkend resultaat.

Drummer Aldo Romano, bassist Rémi Vignolo en pianist Baptiste Trotignon verrassen direct met hun versie van Black Dog. Een luie jazz shuffle waarin de piano de vocalen van Robert Plant overneemt, op een zeer eigenzinnige wijze.

De swing-jazzband Eight To The Bar uit Connecticut maken van Rock And Roll een swingend stuwend nummer met bijtend gitaarwerk en onderkoeld klinkende zangeres.
Led Zeppelin op de accordeon? Ja hoor, ook dit is op deze verzamelaar mogelijk. Vincent Peirani uit Frankrijk laat een hemelse, dromerige versie van Stairway To Heaven horen.

In de versie van Friends door vibrafonist David Neernan vindt een mix plaats van invloeden van Clannad, Arabische muziek, Afrikaanse muziek en Led Zeppelin rock. Een zeer fraai mysterieus nummer met gasten Krystle Warren en Lansiné Kouyaté. De band Bonerama uit New Orleans staat garant voor een moddervet funkende versie van Heartbreaker.

De Japanse drummer Motohiko Hino laat samen met gitarist John Scofield een luie versie van The Ocean horen met een zeer soulvol geluid en de schurende gitaar van Scofield.
Whole Lotta Love krijgt een zeer speciale versie van Nguyën Lë & Youn Sun Nah waarin van alles gebeurt. Zo hoor je Zappa voorbij komen, maar ook punky geluiden en een bizarre blubberende bassolo.

The Electric Kings laten in Bring It Home een zeer loom bluesgeluid horen en No Quarter krijgt van the Orchestre National De Jazz en Franck Tortiller een mysterieus jazzgeluid met de trompet in de hoofdrol.

Deze verzamelaar verrast in alle nummers. Zo kan Led Zeppelin dus ook klinken!!

Tracklist:
01. Aldo Romano, Rémi Vignolo & Baptiste Trotignon: Black Dog
02. Eight To The Bar: Rock And Roll
03. Vincent Peirani: Stairway To Heaven
04. David Neerman: Friends
05. Bonerama: Heartbreaker
06. Motohiko Hino & John Scofield: The Ocean
07. Nguyën Lë & Youn Sun Nah: Whole Lotta Love
08. Pierrejean Gaucher: Kashmir
09. The Electric Kings: Bring It Home
10. Orchestre National De Jazz & Franck Tortiller: No Quarter