Recensie: The Vintage Caravan – Monuments

 

The Vintage Caravan - Monuments

The Vintage Caravan – Monuments
Format: CD – LP – Digital / Label: Napalm Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Bij de IJslandse band the Vintage Caravan kan je onmogelijk om de term “Classic Rock” heen. Dat was op hun voorgaande vier albums al het geval en dat is op hun nieuwste album, ‘Monuments’, ook weer het geval.

En dan is natuurlijk het geluid van Black Sabbath en Mountain volop aanwezig maar ook het geluid van de prog(rock)formatie Rush. En dat levert prima snoeiharde afwisselende nummers op.

Geopend wordt met het donker pompende Whispers waarin een psychedelisch geluid voorzien wordt van loodzware Stoner Rock-achtige gitaarriffs. In de koortjes is het geluid van Uriah Heep te horen,
Crystalized heeft een broeierig funky begin met breekbare bluesy grooves en gaat al snel over op massieve gonzende grooves in een vrij toegankelijk, maar nog altijd zwaar rockend, nummer.

Een knarsende fuzzgitaar fungeert als het intro van Can’t Get You Off My Mind, een moddervet beukend grooverock nummer met Rush trekjes. In de opzwepend riffende Classic Rocker Dark Times zit een geluid dat teruggrijpt op Wishbone Ash.

In de razende uptempo rocker Forgotten duiken zowel een banjo als een synthesizer op en de zang doet weer aan Rush denken. In Hell wordt breekbare prog afgewisseld met loodzware gitaarriffs. Black Sabbath is overduidelijk van grote invloed geweest in het donkere, pysychedelische Said & Done.

In twee nummers laat the Vintage Caravan zich van zijn breekbare kant horen. This One’s For You is een romantische psychedelische ballad met dromerige zang, een huilende priemgitaar en mellotron.

De afsluiter Clarity is al even dromerig en intiem.

Dit album van the Vintage Caravan kan zonder enige aarzeling aangeschaft worden door fans van Classic Rock én Stoner Rock!

Tracklist:
01. Whispers
02. Crystalized
03. Can’t Get You Off My Mind
04. Dark Times
05. This One’s For You
06. Forgotten
07. Sharp Teeth
08. Hell
09. Torn In Two
10. Said & Done
11. Clarity

The Vintage Caravan - Monuments - LP