Recensie: Shaye Zadravec – Now And Then

 

Shaye Zadravec - Now And Then

Shaye Zadravec – Now And Then
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Zo nu en dan maakt een debuutalbum een onvergetelijke, diepe indruk. Zoals het debuutalbum van de Canadese zangeres Shaye Zadravec uit Calgary.

Zij laat zich op haar album omringen door muzikanten als Russell Broon (gitaar, Jann Arden), Mike Lent (bas, Jann Arden, k.d. Lang), Tim Leacock (gitaar, Beautiful Joe, the Burners), Chris Nordquist (drums, Colin James, Colin Linden) en de Noorse toetsenist Goran Grini.

We hebben hier te maken met een Americana album van het zeer intieme en warme soort. Een album, dat (bijna) geheel is gevuld met covers. Covers, die door Shaye helemaal naar haar eigen hand worden gezet.

Geopend wordt met de cover van Jay Farrar’s Windfall. Een intiem nummer met een zacht huilende pedal steel en de stem van Shaye, die grofweg ergens tussen Emmylou Harris, Alison Krauss en Jann Arden in past.
De cover van Jesse Winchester’s Biloxi is gewoonweg fantastisch mooi. Een broeierige cover met Shaye’s kristalheldere zang in de hoofdrol.

Paul Westerberg’s Skyway krijgt een warme intieme cover met een luxueuze orkestratie. Lichte Zuid-Amerikaanse/Mink DeVille trekjes steken de kop op in de cover van Pat McLaughlin’s The Whispering Wind. In de zeer intieme schuifelaar The Slider, van Roy Forbes, zit een zeer intieme 30’s jazz feel. De cover van Joan Besen’s Did You Fall In Love With Me is een Americana nummer in de beste Alison Krauss traditie.

Dan volgen er twee Ian Tyson covers. De eerste is het zeer breekbare Summer’s Gone met een fraai huilende viool. In de volgende cover is Ian Tyson zelf te horen met zijn grofkorrelige stem. Mede daardoor bezorgt Silver Bell mijn in flinke mate kippenvel. De cover van Lynn Miles’ Night Drive is een warme deiner met heerlijk zachte twang gitaar en huilende pedal steel.

Shaye Zadravec nestelt zich met haar debuutalbum, wat mij betreft, aan de Americana top!

Let op! Deze dame gaat groot worden!

Website: Shaye Zadravec