Recensie: Lester Williams – I Can’t Lose With The Stuff I Use

 

Lester Williams - I Can’t Lose With The Stuff I Use – The Texas Blues Of Lester Williams & His Orchestra – Recorded In Houston

Lester Williams – I Can’t Lose With The Stuff I Use
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Dit album hoort thuis in de verzameling van elke serieuze bluesliefhebber!

Lester Williams was een bluesgitarist, die nooit echt de erkenning heeft gekregen, die hij wel degelijk verdiend heeft. Het zal er mee te maken hebben, dat hij niet veel hits heeft gescoord en dat zijn loopbaan, qua opnames, slechts duurde van 1949 tot en met 1956.

Lester kwam uit Groveton, Texas en hij verhuisde met zijn familie naar Houston.

Al snel raakte Lester hevig geinspireerd door gitarist T-Bone Walker en begon hij op te treden.

Een contract bij het Macy’s label volgde en Lester scoorde op dat label een regionale hit met het nummer Wintertime Blues. Vervolgens stapte hij over naar het grotere Specialty label waar hij zijn grootste hit scoorde met I Can’t Lose With The Stuff I Use. Het gevolg van die hit was dat Lester zelfs in de Carnegie Hall optrad naast artiesten als Dinah Washington, Billy Eckstine en Nat King Cole.

Daarna was het qua hits over ondanks opnames op het Duke en Imperial label. Op dit overzichtsalbum zijn de opnames voor Macy’s, Specialty en Duke verzameld.

Het resultaat is een album dat vol staat met lome shuffles en wild pompende bluesnummers. Allemaal met het rauwe,primitief bijtende gitaarspel van Lester en zijn krachtige soulvolle stem.

https://youtu.be/S84WuwHDdr0

Van de Macy’s opnames springen het enthousiast pompende I’m So Happy I Could Jump And Shout, met een krachtig scheurende saxofoon, de lome blues mambo Texas Town en de stuwende rocker I Know That Chick er uit.

De opnames die Lester voor het Specialty label maakte laten Lester van zijn beste kant horen.

Zo is My Home Ain’t Here een shuffle met krachtig, ietwat jazzy, gitaarwerk, I Can’t Lose With The Stuff I Use een wild pompend bigband bluesnummer, Tryin’ To Forget een warme slowblues met hard priemend gitaarspel en Let Me Tell You A Thing Or Two een krachtig pompende shuffle.

Op de Duke opnames klinkt Lester in Let’s Do It en Crazy ‘Bout You Baby even swingend als Big Joe Turner en is Don’t Take Your Love From Me een warme maar rauw slepende shuffle.

Het is een goede zaak dat de, tot nu toe, ondergewaardeerd en ook vergeten gitarist-zanger Lester Williams weer onder de aandacht wordt gebracht.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/