Recensie: Merrill Moore – Yes Indeed! The Singles As & Bs 1952-1957

 

Merrill Moore - Yes Indeed! The Singles As & Bs 1952-1957

Merrill Moore – Yes Indeed! The Singles As & Bs 1952-1957
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een album met een zeer hoog swing gehalte!

Hoewel hij een groot voorbeeld voor Jerry Lee Lewis was, is zanger-pianist Merrill E. Moore nooit in het rijtje “grootheden van de populaire muziek” terecht gekomen. En dat is zeer vreemd aangezien hij op een perfecte wijze een mix tot stand bracht van uiterst swingende boogie woogie, swingblues en rockabilly.

Merrill werd geboren in Algora in 1923 en had zelf Moon Mullican en Freddie Slack als grootste voorbeelden. Hij voelde zich meer in swingblues en boogie woogie thuis dan in de rockabilly.

Merrill scoorde een drietal dikke hits, Snatchin’ And Grabbin’, Rock-Rockola en Hard Top Race en bracht een flink aantal singles op het Capitol label uit in de 50’s. In de 60’s verschenen er drie LP’s van Merrill.

Wat na beluistering van dit overzichtsalbum op het Jasmine label opvalt is de kracht van Merrill’s pianospel. Zijn piano kon op een pompende wijze de boogie woogie vertolken maar ook sprankelend opduiken in de swingbluesnummers.

Zo is Corrina, Corrina een lome countryswinger waarin Merrill’s piano lekker sprankelend klinkt.

Voorbeelden van de spetterende boogie woogie stijl van Merrill zijn onder andere de felle rocker Red Light uit 1953, het blaffende pompende Doggie House Boogie, de stomende boogie woogie van Rock-Rockola en het vlammende King Porter Stomp, een cover van een Jelly Roll Morton nummer.

Liefhebbers van het geluid van de band BR5-49 zullen zich verlekkeren aan swingers als It’s A One Way Door en Buttermilk Baby.

De cover van Freddie Slack’s The House Of Blue Lights is een vurige boogie woogie terwijl Julia Lee’s Gotta Gimme Whatcha Got een lekker pompende uitvoering kreeg.

Liefhebbers van het betere boogie woogie werk en fans van zowel Jerry Lee Lewis, Bob Willis en BR5-49 kunnen absoluut niet om dit overzichtsalbum heen!

Een album met een zeer hoog swing gehalte!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Merrill_Moore

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/