Recensie: Andy Johnson – Help Yourself

 

Andy Johnson - Help Yourself

Andy Johnson – Help Yourself
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Soms kunnen zeer pijnlijke persoonlijke ervaringen tot iets heel moois leiden

Zoals in het geval van Andy Johnson, een zanger-gitarist, die bekend zou kunnen zijn als lid van de countryrock band Royal Johnson. In maart 2018 overleed één van de leden van die band, Chance Royal, hetgeen uiteindelijk ook tot het einde van de band zou leiden.

Andy Johnson werd door deze gebeurtenissen dusdanig geraakt dat hij zich helemaal terugtrok en twijfelde of hij nog met muziek door zou gaan.

Tijdens deze “rustperiode” stortte hij zich op het schilderen van een buitenhuis. Tijdens deze bezigheden had hij goed de tijd om zijn emoties en gedachten eens te ordenen.
Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij toch verder wilde in de muziek maar dan op een totaal andere wijze.

En die nieuwe wijze komt naar boven op zijn debuutalbum ‘Help Yourself’. Ook hier speelt de country een grote rol maar dan met de bluegrass geluiden in een overheersende rol.

Je moet dan gaan denken aan het geluid van “Desperado” van the Eagles of een band als Country Gazette terwijl ook het werk van singer-songwriter Gram Parsons meerdere malen opduikt.

Andy wordt op zijn debuut bijgestaan door Daniel NeSmith (mandoline, banjo, bas), Jess Darby (banjo), Kenny Walters (bas), Rusty Bridgers (bas), Kenneth Robinson (washboard), Norris Hilliard (accordion), James Lengel (drums), Sterling Waite (fiddle), Jesse Herrin (bas) en Joseph Palmer (orgel).

Het album opent met een cover van Dickey Betts’ Pony Boy, dat met een weemoedig huilende akoestische slidegitaar begint en zich langzaam ontwikkelt tot een stuwend soort Southern Rock bluegrass met een flink bluesy geluid.

500 Pesos Of Oz begint luchtig fluitend en is een vrolijk deinende mix van country en cajun, vooral door de accordeon van Norris Hilliard.

Het weemoedig deinende Holy Alamo trekt richting het werk van Gram Parsons. Andy heeft in dit nummer een snerpend, haast Michael Stipe achtig, stemgeluid. Help Yourself is een intieme ballad met sprankelend mandolinespel, een snijdende fiddle en krachtige warme zang.

De fiddle en de mandoline spelen een belangrijke rol in het uitbundige Tennessee Fiddle Daddy en Ready Or Not is een stuwend bluegrass nummer.

In het weemoedige Giant Steps lijken Midnight Rider (Allman Brothers) invloeden in de zanglijnen verstopt te zitten.
Het spetterende bluegrass nummer Wrong before grijpt terug op het Eagles/Country gazette geluid.

De afsluiter Grudge klinkt donker door het schroeiende gitaargeluid maar bevat tegelijkertijd ook R.E.M. en cajun invloeden.

Het debuutalbum van Andy Johnson is een moedige en geslaagde poging om op een nieuwe muzikale voet verder te gaan.

Tracklist:
01. Pony Boy
02. 500 Pesos To Oz
03. Holy Alamo
04. Help Yourself
05. Wisteria Bloom
06. Tennessee Fiddle Daddy
07. Ready or Not
08. Giant Steps
09. Wrong Before
10. Grudge

Website: https://www.andyjohnsongeorgiamusic.com/about