Rockcolumn: Allen Collins – Born Under A Bad Sign

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Allen Collins – Born Under A Bad Sign

Allen Collins was een van de oprichters en gitaristen van Lynyrd Skynyrd en schreef samen met frontman Ronnie Van Zant veel van de nummers van de band, waaronder de hits Free Bird, Gimme Three Steps en That Smell, uitgevoerd door de klassieke three-guitar line-up van Collins, Gary Rossington en Ed King.

Lynyrd Skynyrd bracht zijn eerste album uit in 1973 en kreeg begin dat jaar nationaal succes toen zij openden voor The Who op hun Quadrophenia-tour. In de jaren daarna groeide de band uit tot een internationale rock act, met als muzikale leider Allen Collins.

Maar nadat hij de opkomst naar internationale faam van de band, die gepaard ging met het rock-‘n-roll-leven on the road, doordrenkt met alcohol en drugs, was het geluk op voor Allen Collins.

Op 20 oktober 1977 kwam de carrière van de band abrupt tot een einde. Na een optreden in Greenville, South Carolina (VS), kampte het gecharterde vliegtuig op weg naar Baton Rouge, Louisiana, de volgende etappe van een uitgebreide tour door de VS, met een gebrek aan brandstof. Het vliegtuig stortte neer in een bos nabij de stad Gillsburg, Mississippi.

Zanger Ronnie Van Zant en de nieuwe gitarist Steve Gaines, samen met achtergrondzangeres Cassie Gaines (Steve’s zus) en assistent-roadmanager Dean Kilpatrick overleefden de crash niet. De andere bandleden, waaronder Allen Collins, liepen ernstige verwondingen op. Collins brak twee nekwervels en brak zijn rechterarm op meerdere plaatsen. De crash betekende het einde van het eerste Lynyrd Skynyrd-tijdperk.

Hersteld van zijn verwondingen, keerde Collins terug on stage in The Rossington-Collins Band, samen met voormalig Lynyrd Skynyrd-gitarist en collega Gary Rossington. Maar net toen de band van start ging, sloeg het noodlot opnieuw toe voor Allen Collins. Tijdens de eerste dagen van de bands debuut tour stierf Collins’ vrouw Kathy, plotseling aan een interne bloeding tijdens de miskraam van hun derde kind. De dood van Kathy verwoestte het leven van Allen Collins en hij vluchtte in nog overmatiger drank- en drugsmisbruik.

Allen Collins’ bad luck kende geen einde toen hij op 29 januari 1986 met zijn Ford Thunderbird in een greppel in de buurt van zijn huis in Jacksonville crashte, waarbij zijn vriendin Debra Jean om het leven kwam en hij zelf door een dwarslaesie permanent vanaf de borst verlamd raakte en zijn armen en handen nog maar beperkt functioneerden. Allen Collins zou nooit meer gitaar spelen on stage.

Op 23 januari 1990, slechts 37 jaar oud, kwam er eindelijk een einde aan de pech in Allen Collins’ leven toen hij stierf aan de gevolgen van een longontsteking. Hij is naast zijn vrouw begraven in Jacksonville, Florida.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Lynyrd_Skynyrd