Blue Öyster Cult – 40th Anniversary – Agents of Fortune – Live 2016
Format: CD + DVD – LP – CD + Blu-Ray / Label: Frontiers Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

We hebben dit jaar al eerder aandacht besteed aan een live release van Blue Öyster Cult, en toen zeiden we al dat er dit jaar meer live opnames van de band uitkomen. Dat we al zo snel weer een nieuwe release van de band zouden krijgen was wel een verrassing. De vorige release was een concert uit 2014 (zie hier het artikel) en dit keer is het een opname uit 2016.

In het eerste artikel hebben we een klein beetje verteld over de geschiedenis van de band maar nu kunnen we iets verder ingaan op hun studio album uit 1976: ‘Agents of Fortune’ want deze wordt volledig door de band gespeeld op deze release.

Een jaar na hun eerste live release, ‘On Your Feet or On Your Knees’, brengt de band hun vierde studio album uit. De eerste studio albums waren niet zo’n groot succes maar daar kwam met ‘Agents of Fortune’ verandering in. Wederom kunnen we de band KISS erbij halen, net als in het eerste artikel, want ook zij hadden opeens succes met hun studioalbums na het grote succes van hun live albums.

Net als Blue Öyster Cult zingen alle leden van KISS een nummer op de nieuwe releases van de band maar BÖC gaat nog een stapje verder dan KISS. Alle nummers op hun studioalbums worden verdeeld onder de leden en ‘Agents of Fortune’ zal uiteindelijk het enige album zijn waar we alle originele leden van BÖC horen.

De band heeft sinds dit album verschillende bezettingen gehad waardoor dit het laatste album is waar we ze alle vijf originele leden horen. In 2016 had de band nog twee originele leden, Donald “Buck Dharma” Roeser (gitaar en zang), Eric Bloom (gitaar, zang,, keyboards, synthesizers), deze twee zitten anno 2020 overigens nog steeds in de band.

Het album ‘Agents of Fortune’ kwam in mei 1976 uit en zal uiteindelijk de platinum status krijgen. Vreemd genoeg besluiten ze om maar één single van het album uit te brengen. Het nummer (Don’t Fear) The Reaper bereikt de twaalfde plek in de hitlijsten en is de grootste hit die BÖC zal uitbrengen. Waarom er niet meer singles zijn uitgekomen is mij een raadsel, er staan genoeg sterke nummers op dit album…

Het album begint met This Ain’t the Summer of Love, een geweldig nummer die het goed had gedaan als die op single was uitgebracht. Ook andere nummers op dit album hadden het vast goed gedaan in de hitlijsten, en zijn dan ook favoriete nummers bij de fans van Blue Öyster Cult.
De hoogste tijd dus om deze nummers (opnieuw) te ontdekken. Voor de fans is het leuk om de nummers te horen gezongen door de huidige leden maar voor iedereen die niet bekend is met dit album raad ik toch aan eerste de originele release te beluisteren. Vooral omdat dit ‘concert’ is opgenomen in een studio met een paar fans als publiek. Je hoort dus totaal niet dat dit een live optreden is, je hoort het publiek echt maar heel af en toe (en zacht).
Zelf had ik dan ook liever gehad dat de band een ander optreden uit 2016 had uitgebracht. In 2016 speelde de band namelijk bij elk optreden het volledige ‘Agents of Fortune’ album aangevuld met andere nummers uit hun lange geschiedenis.
Maar van deze optredens zijn waarschijnlijk geen beeldopnamen en van dit optreden wel. Dus komt de band met één cd en dvd in plaats van een dubbel cd zonder dvd. Voor de echte fans is het trouwens wel leuk dat oud bandlid Albert Bouchard even langskomt voor een paar nummers.

Kortom: Een leuke release voor de echte fans van Blue Öyster Cult, maar voegt weinig toe voor de mensen die minder bekend zijn met de band. Voor de mensen die BÖC niet goed kennen, luister naar de volgende nummers: E.T.I. Extraterrestrial Intelligence (video hieronder) en The Revenge of Vera Gemini, want dit zijn geweldige nummers die een goed beeld geven van Blue Öyster Cult.

Dit is niet de laatste Blue Öyster Cult release van dit jaar, dus we gaan binnenkort verder met de geschiedenis van de Cult.

Tracklist:
01. This Ain’t the Summer of Love
02. True Confessions
03. (Don’t Fear) The Reaper
04. E.T.I. Extraterrestrial Intelligence
05. The Revenge of Vera Gemini
06. Sinful Love
07. Tattooo Vampire
08. Morning Final
09. Tenderloin
10. Debbie Denise

Website: Blue Öyster Cult